Şeyhmus'un yalanı Oxford'u bile şaşırttı
Türkiye iki gündür Mardinli Şeyhmus Kino'nun hikayesini konuşuyor.
Oxford Üniversitesi'nden burslu eğitim kazandığını söyleyen Kino, üniversitenin kendisine gönderdiği davetiyeyi okuma yazma bilmeyen annesinin ekmek pişirdiği tandırda yaktığını belirterek gazetelerin birinci sayfalarında haber oldu.
Ne var ki internet sitelerinde ve gazetelerde en çok okunan haber olmayı başaran 17 yaşındaki gencin yalanı uzun sürmedi. Kino'nun hikayesiyle tüm medyayı aldattığı ortaya çıktı.
Şeyhmus'un mağduriyetini Oxford Üniversitesi'ne soran Zaman muhabirine, söz konusu öğrenciye yönelik bir 'burs teklifi' ve 'okulumuza gel' çağrılarının olmadığı cevabı geldi. Üniversitenin basın sözcüsü Matt Pickles, yaptığı açıklamada Şeyhmus Kino adında bir kayda rastlamadıklarını belirtti. Adı geçen şahsa yönelik ne eğitim ne de burs sunduklarını kaydeden Pickles, üniversitenin dünyanın her yerinden üstün başarılı ve özel yetenekli öğrenci adaylarını kabul ettiğini, fakat kabul sürecinin adayların bizzat posta veya web üzerinden yaptıkları başvurular neticesinde olduğunu söyledi. Açıklamada, üstün başarılı ve yetenekli öğrencilerin böyle bir başvuru yapmaksızın Oxford Üniversitesi tarafından tespit edilmesi ve teklif göndermesi şeklinde bir prosedürün olmadığı ifade edildi.
Tabloları da TAKLİTMİŞ!
Şeyhmus Kino, Almanya'da düzenlenen bir resim yarışmasında da 350 bin liralık ödül aldığını açıklamıştı. Aldığı ödülü Afrika'da açlıkla mücadele eden Somali'ye bağışladığını söyleyen Kino, resim yeteneği nedeniyle Oxford Üniversitesi başta olmak üzere yurt içi ve yurtdışından birçok üniversiteden burslu eğitim teklifi aldığını belirtmişti. Bütün medyayı kandırmayı başaran Kino'nun resimlerinin de kendisine ait olmadığı öne sürüldü. Kino'nun Almanya'da "Hayal Dünyası'nda Serbest Çalışmalar" adlı yarışmaya katıldığı ve ödül aldığını söylediği resim, Kanadalı ressam Rob Gonsalves'in "Community Portrait" adlı eserinin tıpkısıydı. Mardinli genç, Endonezyalı sanatçı Veri Apriyatno'nun resim çalışmalarını da 'Ben yaptım.' diyerek sosyal medyada paylaşmıştı. Kino, tablolarla ilgili de şu yorumu yapmıştı: "Arkadaşlar öncelikle bir şey demek istiyorum; yarışmayı kazanan kişi kazandığı ödülü bağışlamak zorundaydı. Onun için ben bir şey yapamıyorum ama ben yine devam edeceğim. Hayallerimin peşini bırakmayacağım. Ben Leonardo Da Vinci gibi tanınmak, Picasso gibi tablolarında anlam aramak ve Salvador Dali gibi sürrealist olmak istiyorum."
Gelen tepkiler üzerine Facebook profil sayfasındaki yorumları silen Şeyhmus Kino, dün kendisine ulaşmaya çalışan gazetecilere cevap vermedi.
Zaten mantıken böyle birinin de bu başarıları alması imkansız gözüyle bakılmalıydı. Tabi bazı istisnalar da olabilir :)