Bir Ülkenin Verisini Paylaşmanın En Güzel Yolu

MIT Medya Laboratuvarı ve Deloitte’in birlikte kurguladığı Data USA projesi, kamuya açık bilgilerin paylaşımına dair benzersiz bir örnek ortaya koyuyor.

Bir ülkenin kamu kurumları tarafından vatandaşa açılan verilerini toplayıp farklı biçimlerde ifade edebilecek bir sistem kursaydınız acaba ne gibi sonuçlara ulaşırmıydınız?

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Ens- titüsü (MIT) Medya Laboratuvarı ve araştırma şirketi Deloitte’in bir araya gelerek ortaya koyduğu Data USA adlı proje, bu sorunun cevabını vermek üzere kurgulanmış. ABD’nin kamuya açık bilgilerini, sorguladığınız kriterlere bağlı olarak, son derece ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor.

Örneğin bir eyalet ismi yazdığınızda ortalama hane geliri, gelir dağılımı, etnik dağılım, yaş ortalaması, nüfusun ne kadarının hangi iş kollarında çalıştığı, eyaletin farklı endüstrilerden aldığı gelir payı ve aklınıza gelebilecek hemen hemen her konuda bilgi edinebiliyorsunuz.

Tüm bilgiler kolay anlaşılır grafikler ve tablolar eşliğinde sunuluyor. Gerçekten çok etkileyici ve örnek gösterilecek bir proje. İncelemek için datausa.io adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: https://www.vizevatandaslik.net/bir-ulkenin-verisini-paylasmanin-en-guzel-yolu.html