Önümüzde ki günler sıcak geçeceğe benziyor, tüm emniyet personellerinin izinleri 2. bir emre kadar durdurulup izinde olanlar acil koduyla geri çağırıldı. Basına sızan belgelere göre de ülke genelinde bombalı saldırılar bekleniyor/ yada yüksek saldırı riski var. Arama kurtarma dernekleri de bu olaylar üzerine konu hakkında halkı bilgilendirecek bir yazı paylaştı, isteyenler kendi sitelerinde de paylaşarak insanların bilinçlenmesine yardımcı olabilir .
Değerli Ziyaretçilerimiz.
Terör kaynaklı bir patlama olasılığı düşünülürse, aşağıda yazılı hususlara dikkat etmeniz sizin ve çevrenizdeki insanların can sağlığı için faydalı olacaktır.
Bombalı bir saldırı durumunda patlama merkezinde 3000 ile 6000 derece ısı meydana gelmektedir ayrıca patlayıcının etkisine göre saatte 27.000 km hıza varan basıncın atmosfere iteleme durumu ve 1 cm2 ye 100 tonluk basınç meydana gelmektedir. Bu nedenden ötürü aşağıda derlediğimiz korunma ve ilk yardım hususlarını dikkatlice okumanızı rica ederiz.
1- Uzun süre bir yerde kalan ve / veya başında sahibi bulunmayan sahipsiz bavul, paket, poşet, kutu vs gibi şeyleri mutlaka 155 e bildirin, açmayın / kurcalamayın.
2- Gerekli bildirimi yaptıktan sonra çevrenizdeki kişileri uyarma sureti ile süratle o bölgeden uzaklaşın.
3- Bomba imha uzmanları tarafından yapılan çalışmaları asla seyretmeyin, söz konusu yerde seyirci olmayın uzaklaşın.
4- Patlama anında uzaktaysanız asla patlama bölgesine gitmeyin. Tuzaklı ikinci bir patlama olma olasılığı oldukça yüksektir.
5- Bombalar genellikle
Çöp kutuları
Siyasi Partileri temsil eden yerlere / araç altlarına
Devlet otoritesini sarsacak yerlere
Yabancı sermayenin gelişini engellemek için yabancı kuruluşlara
Farklı inançlardaki ibadethanelere konulur.
Bu nedenden ötürü söz konusu yerlerde dikkatli bir gözlemci olun.
6- Bu tür patlamalarda uzuv kopması çok görülen ağır yaralanmalardan biridir.
Kan kaybını önlemek için üzerinizde bulunan;
Kemer,
Atkı,
Kravat,
Eşarp
gibi aksesuarları ile turnike yaparak sağlık ekipleri gelene kadar yaralı kişiyi hayatta tutabilirsiniz.
Turnike, kopan uzuvun olduğu yerin 2-3 cm üzerinden yapılmalıdır.
Bu tür olaylarda yardımcı olabilmek adına İLKYARDIM EĞİTİMLERİNE katılın. Bu eğitimler Kızılay, İlkyardım Eğitim Merkezleri ve Arama Kurtarma derneklerinde verilmektedir.
7- Kopan uzuvlar mümkün olduğunca hava almayan TEMİZ bir poşete konulup, o poşetinde içi buz dolu ikinci bir poşet içinde muhafaza edilmesi gereklidir. Kopan uzuv kesinlikle buz ve su ile temas edilmemelidir. Poşet üzerine yaralının adı yazılmalı ve sağlık ekibine / ambulansa yaralı kişi ile birlikte teslim edilmelidir.
8- İlk önce ağır yararlı olanlara yardım edin, ayakta duran ve yürüyebilen kişiler ile zaman kaybetmeyin.
9- 155 ( Polis ) -112 ( Sağlık ) -110 ( İtfaiye ) unsurlarının çalışmalarını aksatmayacak şekilde davranış sergileyin. Anonslara uyun.
Bu kurallara uyduğunuz durumda hem kendi hayatınızı hem de başka bir insanın hayatını kurtarmış / korumuş olursunuz.
Saygılarımızla,
İSTANBUL 911
ARAMA KURTARMA ARAŞTIRMA DERNEĞİ GENEL MERKEZİ
Ataşehir Afet Kriz Merkezi - Ataşehir / İSTANBUL
Tel: 0216 455 2 911
Fax: 0216 456 2 911
Mail: info@istanbul911.org.tr
https://www.facebook.com/istanbul911