Merhaba arkadaşlar

Chrome tarayıcımda kullandığım adblock eklentisinin bir web sitesinde engellenenler listesinde denk geldiğim "Casusluk" engellemesi benim dikkatimi çekti ve incelemeye başladım. "Casusluk" olarak belirtilen ve engelenen kod sayfanın içerisinde bulunan resimdeki kod idi.




Peki nedir bu kod?
Bu kod Google'ın "Google Tag Menager" uygulamasının kodudur. Bu uygulamayı kullanacak web sitesi sahibine sitesinin kodları arasına eklemesi istenen bu kod ile o websitesinin yöneticisi "Google Tag Menager" uygulamasını kendi web sitesine gelen ziyaretçiler üzerinde kullanabiliyor bu sayede ziyaretçilerin tüm davranış ve tepkileri izlenebiliyor hatta iş öyle noktaya gelmiş ki websitenin sahibi isterse sizin bilgisayarınıza kalıcılık tarihini kendi belirlediği bir çerez bırakarak o siteden çıksanız bile Chrome tarayıcınız sayesinde sizin gittiğiniz ve gezdiğiniz diğer sitelerin bilgileri de toplanmaya devam edilebiliyor. Ta ki siz çerez temizliği yapana kadar. Ayrıca bu bilgiler sadece web sitenin sahibiyle paylaşılmakla kalmıyor. Google Tag Menager uygulamasını kullanan diğer Araştırma,Pazarlama,Reklam kurumlarıyla da paylaşılıyor ve bu kurumlarda kendi müşteri stratejileri hakkında bu bilgileri kullanıyor.


Konuyu derinlemesine araştıramadım henüz pek fazla bilgi yok bu uygulama konusunda fakat fırsat buldukça araştırmaya devam edeceğim.