Ülkemizde nükleer santralin inşaasına başlandığı şu günlerde ufak bir hatırlatma yapmak istedim. İnsanların bu kadar rahat olmasına anlam veremedim bu konuyla ilgili. Ben de belki unutulmuştur ya da yeni nesilin haberi dahi olmamıştır diye kısa bir süre sonra yıldönümü gerçekleşecek Çernobil faciasını ve Kazım Koyuncuyu anmak istiyorum.
26 Nisan 1986'da, yerel saatler 01.23'u gösterirken Ukrayna'da Kiev yakınlarındaki Çernobil kasabasında bulunan nükleer santralin dördüncü reaktörü infilak etti. Ve patlamayla birlikte reaktör bir anda alevler içinde kaldı. Büyük miktarda radyoaktif element atmosfere dağıldı.
Yüzlerce kişinin ölümüne yol açan kaza, pek çok Avrupa ve Asya ülkesinde derin izler bıraktı. Çernobil faciası unutulmadı. Resmi verilere göre, patlamada 31 kişi öldü. Gayriresmi rakamlara göre ise 1986 ile 1990 arasında 25 binden fazla kişi radyasyon yüzünden öldü.
Çernobil bölgesinden 130 bin kişi tahliye edildi. Ukrayna ve Avrupa'da yüz binlerce kişi radyasyondan etkilendi. Araştırmalar Avrupa’da Çernobil’e bağlı bebek ölümlerinin beş bini bulduğunu gösteriyor.
Sakatlıklar ise Çernobil kazasından hemen sonra bol yağış alan Almanya’nın Bavyera eyaletinde 3-5 bin, Avrupa’nın tamamında ise 10 bin olarak veriliyor. Kazadan sadece insanlar değil doğa da etkilendi. Radyasyon bulutlarının yağmura dönüştüğü her yerde bitki ve hayvanlar yüksek dozda radyoaktif sezyuma maruz kaldılar.
Çernobil, o günleri yaşayanların belleklerinde hiç de iyi bir iz bırakmamıştır. Radyoaktif dalgalar, özellikle yağmurlarla çok geniş alanı etkilemiştir. Bilim adamları gerekli önlemlerin alınması konusunda ülkelere çağrılar yapmıştır.
Yetkili bakan biz Türküz bize bir şey olmaz mantığıyla TV lerde elinde çay bardağı şov yapmıştır. Tıpkı AİDS bir kadınla ilişki kurmaktan kormuyor musun sorusuna "acı patlıcanı kırağı çalmaz" diyen genç gibi.
Bir de Çernobil denilince insan yürekli, duyarlı insan, sevgili Kazım Koyuncu'yu anımsarım. Bebekler sakat doğmasın, çocuklar ölmesin diye verdiği mücadeleyi. Bir kez daha Kazım Koyuncu'yu saygıyla anıyorum.
Sinop’ta bir araya gelen yaklaşık 5 bin kişi, İnceburun’a kurulması planlanan nükleer ve termik santralleri Protesto etti. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’nun Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlediği “Çernobil’i unutma, geleceğe sahip çık” mitingine katılanlar, “Nükleer ölüm istemiyoruz” sloganları attı. Kanserden ölen Kazım Koyuncu’nun şarkılarına eşlik eden katılımcılar, “Nükleer santral istiyor musunuz” sorusuna hep bir ağızdan “Hayır” yanıtını verdi.