Çağımız da bir, çok Aile'nin belki de en büyük sorunlarından bir tanesidir; "Çocuk Psikolojisi". Bu yazımız da sizlere çocuk psikolojisi ve eğitimi hakkında bilgiler vereceğim. Öncelikle bu yazıyı bir Baba olarak yazıyorum. Henüz 11 aylık bir çocuğum var. Mümkün olduğunca "Çocuk Psikolojisi"ne önem veriyorum. Sizin de bu konuda tedbirli davranmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Öncelikle Türkiye'de ki çocukların en büyük sorunu Aile içi şiddetdir. Malesef ülkemizde henüz daha 3, 4 yaşında Aile içi şiddet ile karşılaşıyor. Bu çocuklarımızın psikolojisini önemli ölçüde kaybetmesine neden olabiliyor. Bu konuda ne kadar yasa/yasalar olsa da bir, çok Aile malesef bu yasalardan ya habersiz ya da, korktukları için malesef başvuramıyor. Örnek vermek gerekir ise; Küçük yaşta şiddet gören bir Anne içinde ki bu hırs yüzünden henüz bebek yaşta sayılabilecek çocuklarımıza sokak ortasında dâhi dövebiliyor. Bu sorunların ortadan kalkması için Aile bireylerinin psikolojik tedavi görmesi gerekir. Fakat bizim ülkemizde psikolojik tedaviyi sadece "Deli"lerin gittiği bir yer olarak algılıyorlar. Fakat psikoloji tedavisi aslında zihin kontrolüdür. Zihin kontrolümüz de ne kadar üstünlük kurabilirsek o'kadar psikolojimiz sağlıklı olur. Fakat küçük yaşta şiddet gören Anne'lerimiz bu durumu da yanlış anlıyabiliyor. Küçüklüğün de ne yaşadı ise, o'nu da çocuğuna yaşatmak istemesi de cabasıdır.
Pekiyi bu durumu nasıl aşabiliriz?
Aile bireyleri çocuklarıyla daha kaliteli zaman geçirmelidirler. Misal; Çeşitli aktiviteler yaparak çocuğunuzun bir nebze olsun psikolojisini anlar, nasıl davranmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Bunun için sayabileceğimiz daha bir, çok aktiviteler var. Çocuğunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesi aslında burada başlar. Uzmanlar tarafından bir, çok kez dile getirilmiş bir bilgidir aslında bu. Ayrıca küçük yaşta ki çocuklarımız 1 adet sakız alsak bile çok mutlu oluyor ve bu da zihinsel gelişimlerine yardımcı oluyor. Çocuklarımızın en sağlıklı şekil de gelişmesine yarayan bir, kaç faktör daha var.
Pekiyi nedir bunlar?
Küçük yaştan itibaren uzman psikologlar tarafından destek almak önceki satırlarımızda belirttiğimiz gibi çocuğumuzun hem zihinsel hem de, sağlığı açısından ileri de yani daha iyi bir Baba, Anne adayı olabileceklerini önemle vurgulamak isterim.
Çocuklar nasıl eğitilir?
Galiba biz Türk'ler de şu olay var; Zorla çocuğumuza yemek yedirmek. Bu tamamen yanlış bir harekettir. Nedeni ise, çocuklarımız 0, 7 yaş arasında miğdelerinin fazla büyümesini bekliyemeyiz. Çocuklarımız ne kadar küçük olursa olsun, sonuçta İnsan olduklarını hatırlamamızda fayda vardır. Henüz bebek, çocuk dahi olsalar bile doyduklarını hissedebiliyorlar. Aksi taktir de, zorla yemek yedirmek çocuğumuzun asosy âl olmasına yol açabilir. Bu size ne kadar tuhaf gelsede gerçeği budur. Gün de belirli saat'ler de süt, mama yedirirseniz bu gelecek için size averaj sağlıyacaktır. Gün de 3 öğün süt, mama verilmelidir. Aksi taktir de, obezite tehlikesi ile küçük yaşta tanışabilir. Bir, çoğunuz da biliyorsunuz ki, obezite hastalığı kolay, kolay tedavi edilemiyor.
Çocuklarımız ile nasıl konuşmalıyız?
Çocuklarımız ile konuşurken en önemli unsur, ses tonumuz ve kararlılığımızdır. Buraya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı Anne, Baba'lar bunu kızma olarak algılıyabilir, fakat kesinlikle sinirli bir şekil de, çocuğumuzu uyarmıyoruz. Aksi taktir de, çocuklarımız da, hırçınlık denilen huy meydana gelir. Bunun da sonuçları az, çok biliyorsunuzdur ama yine de açıklıyalım. Hırçın bir çocuk'da ki en önemli eksiklik sözünüzün dinlenmemesidir. Bu sorun size halk arasında tabir edilen 'Yaramaz' bir kişiliğe bürünmesini sağlar. Bir diğer unsur ise, çocuklarımızı birşey'den vazgeçirmek için o'nlara yapamıyacağımız vaat'ler veriyoruz. Bu vaat'leri yerine gerçekleştiremediğimiz de, çocuklarımızın bize olan inancı ve güvenide doğal olarak sarsılıyor. Bu da, çocuklarımızın psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca böyle davrandığınız taktir de, çocuğunuz da yalan söyleme gibi bir, çok belirtiler de baş gösterebilir.
Umarım bu Makale, Anne ve ya, Baba adaylarımıza yardımcı olur, bir nebze olsun faydamız dokunursa ne mutlu bizlere. Ama şunu da unutmayalım, sağlıklı bir Aile için sağlıklı bir psikoloji gereklidir.
Makale tamamen kendi yazımızdır. Faydalı bir bilgi olacağına inandığım için bunu yazma gereksinimi duydum. Umarım bütün, Anne, Baba'lara bir nebze olsun yardımcı olmuşumdur.