Dövizdeki artış engellileri de vurdu

Türkiye’de yaşanan dengesiz kur artışı hemen her sektörde etkisini net bir şekilde hissettirirken, ülkemizdeki milyonlarca engelli vatandaşı da derinden vurdu. Sektörün temsilcilerine göre özellikle dolardaki artışın ardından engelli bir bireyin akülü tekerlekli sandalye veya manuel tekerlekli sandalye ye ulaşabilmek için Ağustos ayından bu yana eskiye oranla iki katı fiyat ödemek zorunda.

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar ulaşımdan gıdaya, sağlıktan eğitimine kadar tüm alanlarda fiyatları yukarı doğru hareketlendirirken, kimi sektörlerde de adeta ‘görünmez’ bir mağduriyet yaşanmaya başladı.
Engellilere yönelik ürünlerin Türkiye’deki en büyük tedarikçilerinden biri olan Carmen Medikal , Dolar ve Euro kurundaki dalganın ülkemizdeki engellileri de olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

“Erdoğan faktörü engelliler için en büyük avantaj”
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın hassasiyetleri nedeniyle son yıllarda engellilere yönelik çok ciddi reformlar yapıldığını hatırlatan Burun, “Tabi bu hassasiyet özellikle belediyeler, yardım kuruluşları ve kimi şahısları hareket geçirdi. Cumhuriyet tarihinde yapılmayan yardımların son 5 yılda yapıldığını söylemek mümkün” dedi.

“Sosyal yardımlarda kemer sıkma dönemi”
Bu yılın Temmuz ayından itibaren sektörde adeta bambaşka bir durumla karşılaştıklarının altını çizen Burun, yaşanan son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:
“Türkiye’de son rakamlara göre yaklaşık 8 milyon engelli var. Bu vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu bir şekilde sosyal imkanlara erişen kesim. Ama halen çok ciddi sayıda engelli bireyin akülü ya da manuel tekerlekli sandalye ihtiyacı devam ediyor. Kendi imkanlarıyla sandalye almak isteyen vatandaşları da dövizdeki kur artışı vurdu. Maalesef ülkemizde akülü sandalye üretimi yok. Bu ürünlerin çok büyük bir kısmı Uzakdoğu ülkelerinden, az bir kısmı ise Avrupa’dan geliyor.
“Tamir ve akü değişiminde de fiyat artışı var”
Şuan en basit akülü sandalye 3 bin 500 TL seviyelerinde. Kur artışı sadece alımları değil, tamir ve akü değişimleri de doğrudan etkiledi ve bu kalemlerde de artış yaşandı.

Tabi kısa sürede maliyetin böyle artması sosyal yardımda bulunmak isteyen kurum ve kişileri de olumsuz etkiledi. Hemen herkesin kemer sıktığı bir dönemde, sosyal yardımlarda da kemer sıkma döneminin başladığını söylemek mümkün.”
Burun ayrıca, devletin tüm imkanlarıyla engelli vatandaşların yanında olduğuna vurgu yaparak, “Valilikler kanalıyla engelli vatandaşlara ulaşılması ve gerekli yardımların yapılması koordineli bir şekilde devam ediyor. Ancak sektörün sadece kamu ile ilerlemesi mümkün değil. Bu nedenle sektör temsilcileri olarak özellikle şahıslara ve yardım kuruluşlarına da her ne olursa olsun engellilerle ilgili adım atmaktan uzak durmamaları çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

www.akulusandalye.com.tr