Kimse TÜBİTAK çipini teklif etmedi ki!
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden Fransız çipi kullanılması eleştirilerine yanıt
Fransız çipine Bakan el attı!
Türk çipine Fransız kalındı!
Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, ''Pasaport kapağı alımı ihalesi'' ile ilgili olarak, ''İhale dokümanının hazırlanması sürecinde, ilgili taraflardan işin nitelik ve niceliğine ilişkin talepler ile TÜBİTAK'ın teknik desteğinin alındığını'' bildirdi.
Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, ihale ile ilgili bazı basın-yayın organlarında ''eksik ya da yanlış'' bilgilere dayanan kimi haber ve yorumlar üzerine açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, ''pasaport kapağı alımı işinde kullanılacak çiplerin güvensizliği'' iddiası ile ilgili olarak, ''Söz konusu ihale dokümanının hazırlanması sürecinde, ilgili taraflardan işin nitelik ve niceliğine ilişkin talepler ile TÜBİTAK'ın teknik desteğinin alındığı'' belirtildi.
TÜBİTAK tarafından hazırlanan ve Genel Müdürlüğe gönderilen teknik şartnamede çip güvenliği için EAL5 sertifikası, işletim sistemi güvenliği için EAL4 sertifikasının güvenlik seviyesi olarak yeterli kabul edildiği ifade edilen açıklamada, ''İhaleye teklif veren bütün istekliler, çipler için EAL5 sertifikasını, işletim sistemi için de EAL4 sertifikasını uluslararası bilişim güvenliği sertifikasyon kurumlarından temin etmiş ve tekliflerinde sunmuşlardır. Kaldı ki muayene ve kabul aşamasında, teknik şartnamede istenilen şartların yerine getirilip getirilmediği ayrıca kontrol edilmektedir'' denildi.
"İHALEDE KİMSE TÜBİTAK ÇİPİNİ TEKLİF ETMEDİ"
''İhalede TÜBİTAK'ın çiplerinin tercih edilmediği'' iddiasına da yanıt verilen açıklamada, tabaka yerleştirilmiş pasaport kapağı alımı ihalelerinin tüm isteklilerin katılabileceği, açık ihale usulü ile yapıldığı bildirildi.
Söz konusu alım işinin ana bileşenlerinin pasaport kapağı, çip, anten düzeneği, bu üçünün tabaka haline getirilmesi hizmeti ile çipin işletim sistemi olduğu belirtilen açıklamada, ''Bu güne kadar ihaleye katılan hiçbir isteklinin TÜBİTAK tarafından üretildiği iddia edilen bir çipi teklif etmediği'' vurgulandı.
Ekim ayında çıkılan ihaleye katılan 5 firmadan 3'ünün (Malezyalı IRIS, ABD'li HID ve Fransız Arjowiggins) TÜBİTAK tarafından geliştirilen işletim sistemini (AKİS) teklif ettikleri iddiasına da ''İsteklilerin hiçbirinin ihale dokümanında istenilen bilgi ve belgelerin tamamını sunamaması nedeniyle iptal edilen ihaleye toplam 7 isteklinin katıldığı, bu isteklilerden yalnızca Arjowiggins'in TÜBİTAK'ın işletim sistemini sunduğu kaydedildi.
Açıklamada, ihale sürecinin devam ettiğine de dikkat çekildi.
Kaynak