15-29 yaş arasındaki gençlere işbaşı eğitim veren işveren, bu kişileri işe alması halinde imalatta 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay prim ödemeyecek. Eğitimlere katılanlar da asgari ücret alacak...
BAŞBAKAN Davutoğlu’nun açıkladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklediğimiz torba kanunda kendisine yer bulan işbaşı eğitim veren işverenlere yönelik teşvik, istihdam edilebilirliğin artırılması açısından çok önemli bir düzenleme. Bu teşvikle özellikle kadın işsizlerin istihdam edilme ihtimalleri önemli ölçüde artacaktır.
SADECE YENİ ELEMANDA
Bir işyerinin işbaşı eğitim verebilmesi için öncelikle İş-Kur'a kayıt olması gerekmektedir. Ayrıca işbaşı eğitim programı düzenlenecek işyerlerinde işveren dışında en az 2 kişinin çalışması da şarttır. Ayrıca işbaşı eğitim alacak kişilerin işyerindeki son 3 aylık çalışan sayısı ortalamasına ilave olması gerekmektedir. Yani işyerinde son 3 aydır 5 kişi çalışmışsa, 6. kişi işbaşı eğitim alabilir. İşyerinden ayrılan kişinin yerine işbaşı eğitim verilmesi suretiyle işçi çalıştırılması mümkün değildir.
AKRABAYA VERİLMEZ
Eğitim alacak kişiler işbaşı eğitimin düzenleneceği işyerinde son 3 aylık dönemde ve işbaşı eğitim alacakları mesleklerde de son 6 ay içerisinde çalışmamış olmak zorunda. Programdan İş-Kur'a’a kayıtlı, işbaşı eğitim alacağı işyerindeki işverenin birinci ve ikinci dereceden hısmı olmayan, 15 yaşını geçmiş, öğrenci veya emekli olmayan işsizler yararlanabilmektedir. Bunun yanında işsizlik ödeneği alan işsizler de, işbaşı eğitim programından yararlanabilmektedirler. Başbakan'ın da açıkladığı gibi işbaşı eğitim alan kişiler de asgari ücret alacaklar.
29 yaşından küçükler için
31 Aralık 2016'ya kadar çalıştırılabilme yaşına göre 15 veya 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük kişilere işbaşı eğitim veren işveren, bu kişileri işe alması halinde imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörler ise 30 ay bu kişiler için prim ödemeyecek. 30 Haziran 2015'e kadar programı başlatan imalat sektöründe ise teşvik süresi 48 ay.
Başka patron için de geçerli
İşbaşı eğitim aldığı işyerinde değil de, başka bir işyerinde işbaşı eğitim aldığı meslekte istihdam edilmeye başlayan kişiler için de aynı teşvikler uygulanmaktadır. Dolayısıyla işbaşı eğitim verdiği işçiyi beğenmeyen işveren bu kişiyi işe almaz ve aynı meslekte elemana ihtiyacı olan başka bir işyeri bu kişiyi işe alırsa aynı teşvikler bu işverene de uygulanmaktadır.
Geçen yıl 53 bin kişi yararlandı
2014'TE 25 bin 385 işbaşı eğitim programından 52 bin 986 kişi yararlanmış durumda. Bu teşvik sonrası rakam artacaktır. Ancak İş-Kur’un özellikle 30 Haziran 2015’e kadar başlatılacak programlardaki ekstra teşviki işverenlere iyi duyurması ve bu sayede işsizlere hem işbaşı eğitim alma imkanı tanıması, hem de yeni eleman almayı düşünen işverenleri teşvik konusunda bilgilendirmesi şart. 2 ila 10 çalışanı bulunan işyerlerinde en fazla 1 kişiye, 10’dan fazla çalışanı bulunan işyerlerinde ise çalışan sayısının yüzde 10’u kadar işsize işbaşı eğitim verilebilmektedir.
www.sgkrehberi.com/haber/62495/