02.04.2012 AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, ilkokul mezunlarının ehliyet almasına imkan veren yasa teklifi hazırladı. Teklifle, sürücü belgesi alacak olanlarda aranan 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş olma şartı, 18 Ağustos 1997 tarihinden önce ilkokulu bitirenler için aranmayacak.

21.03.2012 - MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, ilkokul mezunlarına sürücü belgesi verilmemesinin, önemli bir kesimi mağdur ettiğini söyledi. Sürücü belgesinde ilköğretim okulu mezunu olma şartının getirilmesinin, ilkokul mezunu olup da ilköğretimi bitirme fırsatı bulamayanlar için ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu anlatan Yeniçeri, yeni bir düzenleme ile bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Yeniçeri, AB ülkelerinde sürücü belgesi alımı ile ilgili eğitim şartı bulunmadığını, çünkü güvenli araç kullanımının beceri ve yetenekle ilgili olduğunu söyledi.
işte MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin o konuşma anları;







15.03.2012 -Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Birliği Genel Başkanı SÜLEYMAN SERT Başbakan yardımcısı Bülent Arınca 09.03.2012 tarihinde aşağıda ki yazıyı göndermiştir.
SAYIN:
BÜLENT ARINÇ
BAŞBAKAN YARDIMCISI
Sayın Başbakan Yardımcımız,
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununu 41.maddesinde
Sürücü Belgesi alacaklarda;
Ortaokul mezunu veya Sekiz Yıllık Temel Eğitimi Bitirmiş olması şartı aranır denmektedir.

Bu uygulama 1997 yılında KYT kanuna girmiş. 2011 yılına kadar üç(3) defa süreli olarak uzatılmıştır. Süre bitiminde gelen talepler sebebi ile vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Basında da yer aldığı gibi Sahte Diploma ve Yurt Dışından Sürücü Belgesi İhracı haberleri duyulmaktadır.

Ülkemizde 3500 Sürücü Kursu bulunmakta ve birçok insanımız istihdam etmektedir.
En temel haklardan biri olarak, kabul edildiğini düşündüğümüz Araç Kullanma Hakkı Yasal Engeller sebebi ile mağduriyete sebep olmaktadır.
Derneğimizin bu güne kadar TBMM ‘de yapmış olduğu çalışmalarda maalesef yeterli Duyarlılık gösterilmemiştir.

Zatınız Teveccühü ile vatandaşlarımız ve İstihdama katkı sağlayan Sürücü Kurslarımız bu yöndeki beklentilerinin arttığı bu günlerde Yasal düzenlemenin Kesintisiz Eğitimin 12 yıla çıkarılması durumu da değerlendirilerek
Sürücü belgesi alacaklarda aranan şartların
‘’Kişilerin Öğrenim Çağındaki Zorunlu Eğitimi Bitirmiş’’ olmaları şartı aranır Şeklinde yapılması sorunumuz nihai çözümü olacaktır.

Yasanın bu yönde düzenlenmesi Konusunda destek ve ilgilerinizi bekler, Ülkemiz adına yaptığınız ve yapacağınız çalışmalarda başarılar diler, saygılarımı sunarım.
“surucukurslaribirligi.org”
01.03.2012 - 12 yıllık zorunlu eğitim tartışması, Trafik Kanunu’nda sürücü belgesi için yer alan ‘temel eğitim’ şartını gündeme getirdi. Var olan kanunda sürücü belgesi almak isteyenlere 8 yıllık eğitim şartına dikkat çeken yetkililer, “Temel eğitimin 12 yıla çıkmasıyla sürücü adayları lise mezunu olmadan sürücü belgesi alamayacak. Kanunda düzenleme yapılmalı.” uyarısı yapıyor.

MTSK Genel Başkanı Süleyman Sert, Temel eğitimin 2012-2013 yılı itibarıyla 12 yıla çıkması ve Karayolları Trafik Kanunu’nda bir değişiklik yapılmaması halinde sürücü kurslarının lise mezunu olmayanların başvurularını kabul edemeyeceğine dikkat çekiyor. Sert, “Trafik Kanunu’nda ’8 yıllık temel eğitim’ ifadesi değiştirilmeden 12 yıllık temel eğitimin yürürlüğe girmesi durumunda bizler son olarak kabul edilen temel eğitim tanımına göre hareket etmek zorunda kalacağız. Yani, lise mezunu olmayanlar ehliyet alamayacak.” diyor.

27.02.2012 - Ehliyet almak için getirilen 8 yıllık eğitim şartı 3 kez ertelenmesine rağmen 7 ay önce uygulamaya girmişti. Bu tarihten sonra, sahte ortaokul diplomasıyla Açık Öğretim Liseleri’ne (AÖL) kayıt yaptıran binlerce kişi, sürücü kurslarına başvurarak ehliyet sahibi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de, şikayetler üzerine Açık Öğretim Lisesi’nde kaydı bulunan bazı kişilerin ortaokul diplomalarının sahte olduğunu tespit etti. Devlet yetkilileri yasaklarla bu işin çözülemeyeceğini anlayıp en kısa zamanda yeni düzenlemenin yasalaşmasını uygulamaya koymalarını umuyoruz..

03.02.2012 – Doğu Anadolu Sürücü Kursları Derneği Başkanı Azat Ceyhan, Türkiye’de sürücü belgesi alamayan vatandaşların, Kıbrıs, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerden ehliyet alarak ekonomik kayba sebep olduğunu söyledi.

Ceyhan, “Türkiye’de ilkokul mezunları sürücü belgesi alamayınca, Kıbrıs, Azerbaycan ve Gürcistan’a gidip oradan sürücü belgesi alıyorlar. Buralardan aldıkları sürücü belgelerini Türkiye’ye getirip gerekli işlemleri rahatlıkla yapıp kullanabiliyorlar. İlkokul mezunlarına yönelik uygulanacak kanunla önleri kapatılarak bu yola itiliyorlar. Tabi burada; ilkokul mezunlarına sürücü belgesinin verilmemesinin bir fayda sağlamadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Türkiye’de ekonomik kaybın yanında istihdama yönelik kaybın yaşanacağı bu kanunla bir çok sürücü kursu kapanacaktır.” dedi.
Ceyhan, sürücü kurslarındaki eğitimin kalitesinin arttırılarak ilkokul mezunlarına da ehliyet verilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Sürücü kurslarında eğitimin kalitesinin artırılmasını isteyen Ceyhan, ilkokul mezunları ve terk edenlerin belge alamayacağı yönünde geçmiş yıllarda birkaç kez uygulama getirilip sonra da ertelendiğini hatırlatıldı.

22.12.2011 – Geçtiğimiz günlerde muhalefet partilerinden CHP ve MHP gruplarının mecliste “ilkokul mezunlarının ehliyet almaları” yönünde önerge vermeleri, bunun yanı sıra AB uyum süreci kapsamında AB ülkelerinde ehliyet almanın eğitimle bağdaştırılmaması, sadece okur yazar olmanın yeterli görünmesi, ilkokul mazunlarının ehliyet almasının önünde ki engeli kısa bir süre sonra kaldıracak gibi duruyor.
21.12.2011 – MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na sunulan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 41. maddesinin (b) bendinin değiştirilmesini içeren teklifle sürücü belgesi alma hakları beş yıl süreyle uzatılan, 5 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla bu süresi dolan ilkokul mezunlarına yeni bir hak verilmiş olacak.

Değişiklik teklifinde ilgili maddedeki öğrenim şartları, “F, G ve H sınıfı sürücü belgesi alacakların ilkokulu, A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücülerin 18.8.1997 tarihinden önce ilkokuldan mezun olanlar ilkokulu, diğerleri en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları” olarak belirlendi.

Geçtiğimiz temmuz ayından itibaren “ilkokul mezunlarının ehliyet” almasını engelleyen yönetmelikte değişiklikler öngörülüyor.
12 Ekim 2011 tarihinde hazırlanan MTSK (Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu) yönetmelik taslağında ciddi değişikliler yer alıyor.
Taslakta en göze çarpan maddelerden biri ilkokul mezunlarının ehliyet almasına sıcak bakılması. Yönetmeliğin Nisan – Mayıs 2012 gibi çıkması öngörülüyor.

Kaynak Ehliyetsinavim.com 'da Yanyınlanmıştır.

Bende Burda Yayınladım

İnş Herkes'e Hayırlı Olur :)