Gündemi yakından takip edenlerin de bildiği üzere uzun zamandır beklenen ve üzerinde çalışmalar yapılan taşeronların kadroya geçirilmesi konusu nihayet tamamlandı. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen tüm taşerondaki işçilerin, hiçbir şart olmadan 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan 4D kadrolu işçi statüsüne geçirileceği, belediye ve il özel idarelerde çalışan taşeron işçilerin deçalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekleri belirtildi. Peki 450 bin taşeron işçinin yerleştirildiği 4/D İşçi Kadrosu nedir, 4/D işçi kadrosunun avantajları nelerdir, inceleyelim.



4/D İşçi Kadrosu Nedir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinde kamu hizmetlerinin; Memurlar, Sözleşmeli Personel, Geçici Personel, İşçiler eliyle gördürülmesi öngörülmüştür. Bu personel gruplarının kanundaki sigorta kolu şu şekilde kodlanmıştır;

< 4A > Memurlar

< 4B > Sözleşmeli Personel

< 4C > Geçici Personel

< 4D > İşçiler (taşeron işçiler bu kapsama alınacak)



4D kadrosunda işçiler sürekli ve geçici olarak sınıflandırılmıştır. Bahse konu Taşeron düzenlemesi ile yaklaşık 450 bin işçi ise 4D sürekli işçi kadrosu kapsamına alınacaktır. 4D statüsündeki işçiler, belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılırlar. 4D işçi kadrosu çalışanları için 657 sayılı Devlet Memurları kanun hükümleri uygulanmamaktadır. 4D sürekli işçi kadrosunda çalışanlar, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidirler.



4/D İşçi Kadrosunun Avantajları Nelerdir?

Her ne kadar fazla fonksiyonel olmasa da 4/D İşçi Kadrosu, taşeron sisteminden çok daha iyi durumda. Nitekim taşeron sistemde çalışan işçilerin en büyük kaygısı, sözleşmelerinin herhangi bir neden ile feshedilme durumuydu. 657'ye bağlı 4/d işçi kadrosu ise bu anlamda çok daha güvenli bir kapsamdır. Yine taşeron sistemindeki en büyük sıkıntılardan biri de izin vb. sosyal olanakların kısıtlı olmasıydı. Devlete bağlı bir kadroda çalışmak ise izin vb. gibi hakların daha kolayca kullanımına imkan vermektedir. Bunlar dışında kadroya alınan taşeron işçilere, her yıl toplam 52 günlük olmak üzere ikramiye ödeneği de verilecektir.

Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda yaşanan somut gelişmeleri takip edip yazımızı güncelleyeceğiz. Bizi takipte kalın...


Kaynak: http://www.bakalimbilelim.com/kamuda-4-d-isci-kadrosu-nedir/