Koronavirüs (COVID-19) aşıları ile ilgili yapılan yeni bir araştırma son günlerin en çok konuşulan tartışmasına son noktayı koydu. ABD’de Moderna ve BioNTech aşısı üzerinde yapılan bilimsel araştırma ‘Koronavirüs aşısı kısırlık yapıyor mu?’ sorusuna yanıt verdi.
İlk olarak 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentine ortaya çıkan koronavirüs gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. Virüs dünya genelinde on milyonlarca kişiye bulaştı ve 4 milyona yakın kişinin hayatına mal oldu.
‘Eski normal’lerimizi terk etmemize neden olan virüse çare bulmak için bilim dünyası yaklaşık 2 yıldır tabiri caizse teyakkuza geçmiş durumda. Bu kapsamda pek çok aşı geliştirildi.
Küresel aşılamada 2.5 milyar doz barajı aşıldı. Ancak aşı yaptırmaya yanaşmayan ciddi bir kitle var. Aşı karşıtlığının temel argümanı ise aşıların erkeklerde kısırlık yaptığı iddiası. ABD’de Moderna ve BioNTech Kovid-19 aşıları üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Söz konusu araştırma ‘Koronavirüs aşısı kısırlık yapıyor mu?’ tartışmasına son nokta konuldu.
CNN International’da yer alan habere göre, bu aşıları olan hiçbir genç erkekte sperm sayısında azalma görülmedi. Aynı araştırma kapsamında bu kişilerin sperm kalitelerinin de düşmediği bilgisinin altı çizildi. 25 ile 31 yaş arasındaki 45 erkekten alınan örneklerin incelenmesi ile yapılan ve alanında bir ilk olan araştırma adına konuşan Dr. David Cohen ‘Koronavirüs aşısı olmanız durumunda sperm sayınızın etkilenme olasılığının çok düşük olduğunu gözler önüne seren kanıta ulaştık’ dedi.
Aşı değil korona etkiliyor
Aşının spermler üzerinde etkisi olmadığı bu çalışma ile kanıtlandı. Ancak uzmanlar virüsün erkek üreme sistemine zarar verebileceği konusunda bir süredir uyarıyor.
Peki hamile kalmak isteyen, gebeler ve emziren kadınlar aşı yaptırabilir mi? Bu konuda da aşının sakıncalı olduğuna dair hiçbir bilimsel bulgu bulunmuyor. Aksine şu ana kadar yapılan araştırmalar, COVID-19 aşılarının emziren veya gebe kadınlarda herhangi bir ciddi sıkıntıya yol açmadığına işaret ediyor. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Akova da bu konuda kararın kişinin kendisinin vermesi gerektiğini ve meselenin bir risk değerlendirmesine tabi olduğunu belirtti.
Akova, “Üstelik anneye aşı yaparsanız bu aşı ile oluşan antikorlar, bebeğe hem sütle hem de o kordon kanıyla geçiyorlar. ABD’de CDC önerisi hamile annelerin risk altında olması halinde aşının yapılabileceği yönünde. Dolayısıyla hani şimdiye kadarki veriler hamilelerde ve süt verenlerde aşı yapılmasına engel bir durum olmadığını ortaya çıkartıyor” dedi.
Özgünhaber