Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Korunma ve Tedavisinde Vücut Direncini Artıran Gıdalar
Hemen belirtelim esas amacımız bağışıklık sistemimizi güçlendirecek gıdalar yemek olacaktır.. Buna göre bir listeleme yapalım.
Makarna
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.
Sarımsak
Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir. Bu faydalarından yararlanmak için pişmiş yemekler içerisinde tercih edilmesinin ve çaylarının tüketilebilmesinin yanı sıra vitamin kaybının önlenebilmesi adına taze olarak da tüketilmesi önerilir.
Kefir
Keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana benzeyen, ekşimsi bir içecek olan kefir, kuzey Kafkasya kökenli bir fermente süt ürünüdür. Rusça da “keyif veren” anlamına gelen kefir, birçok hastalığın tedavisinde kullanılır ve içerisinde yüksek derecede B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini, biotin, folik asit, enzimler ve probiyotik bulundurur.
Tahin
Tahin, çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Tahin, birer sağlıklı yağ asidi olan, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır. İyi bir protein kaynağı olan tahini, vejetaryen olarak beslenen kişiler rahatlıkla tüketebilirler. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı oldukça düşüktür.
Çekirdek
Uzmanlar çekirdeğin vücudumuzda dolaşan serbest radikallerin sayısını azaltığını vurguluyor. Bu durumda sinir sistemini olumlu etkilediğinden depresyon ve stres gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Ay çekirdekleri tuzsuz tüketildiğinde içerdikleri fitosteroller kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar sağlığını destekler. Bilinenin aksine ay çekirdeği az miktarda tuzlu tüketildiğinde cildin ihtiyacı olan E vitaminini sağlar.
Bir avuç tüketilince vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayan çekirdek, besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. Özellikle E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerji düzeyini yükseltir.
Kabak Çekirdeği
Çinko bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği besinler arasında yer alır. Çinkonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve iltihaplanmayı azaltmasıdır. Sağlıklı kemikler, sinir sistemi ve kaslar için magnezyum ve kalsiyum içerir. Prostat büyümesi sonucu görülen idrar zorluğuna iyi gelir. Aynı zamanda antihelmintiktir. (kurt, parazit düşürücüdür). Haricen kellik tedavisinde destek olarak da kullanılır. Etken maddeleri “Tocopherol u Selenyum u Aminoasitler” ve “Delta-7-sterolglykosid u Delta-5-sterolglykosid u Magnezyum u Linol asit” olan kabak çekirdeği bu kompleksler sayesinde idrar kesesinin kas dokusu üzerinde olumlu etki yapar.
Portakal
Portakallar, mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bir portakal, C vitamini için günlük değerin yüzde 116.2’sini sunar. Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için de hayati önem taşıyan C Vitamini, soğuk algınlığı ve tekrarlayan kulak enfeksiyonlarının önlenmesi için iyidir.
Yulaf
Dengeli bir besin bileşimine sahip olan yulaf, önemli vitamin, mineral ve bitkisel antioksidan bileşenleri açısından zengindir. Bir porsiyon yulaf yaklaşık 30 gramdır ve 117 kalori içerir; ağırlık olarak % 66 karbonhidrat, % 17 protein, % 7 yağ ve % 11 lif bulunur. Yulaf içerdiği beta-glukan ile LDL düzeyini düşürür. Ayrıca yulaftaki antioksidanlar C vitamini ile birlikte çalışarak kalp rahatsızlıklarının ilerlemesine neden olan, kalp krizi ve felç riskini artıran kolesterol oksidasyonunu da engellemeye yardımcı olur.
Zencefil
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir. Sinir uçlarındaki çeşitli uyarı alabilen özelleşmiş hücrelere etki ederek ağrı kesici özelliği olduğu belirtilmiştir. Doğrudan ağrıyı kesici ve ağrıya neden olan iltihaplanmaları hafiflettiği gözlemlenmiştir. LDL kolesterol düşürücü özelliği vardır. Zencefilin nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
Koronavirüs Hastalığına Hangi Vitaminler İyi Gelir Bizi Korur?
C vitamini , Çinko , D vitamini , E vitamini içeren gıdalar bolca tüketilmelidir.. Sizlere belirtiğimiz bu gıdalar sadece önlem amaçlıdır tamamen sizi korur yada iyileştirir demek hatalı olur.. Bol sağlıklı günler dileriz.
KAYNAK