Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen GSS olarak anılan Genel Sağlık Sigortası kanunu, hâla birçok vatandaş tarafından tam anlamıyla bilinmiyor. Hâlbuki GSS nedir sorusunun net bir cevabı var; GSS, devlet tarafından tüm vatandaşların zorunlu olarak sağlık güvencesi altına alınmasıdır. Buradaki kilit kelime "zorunlu" ifadesidir. Nitekim siz isteseniz de istemesiniz de eğer ki Türkiye vatandaşlığına mensupsanız; emekliliğiniz yoksa, sigortalı olarak çalışmıyorsanız veya sağlık güvencesinden faydalanabileceğiniz kimse yoksa, GSS kanunu gereği zorunlu olarak sağlık güvencesi kapsamına alınırsınız. Peki GSS'ye göre öğrencilerin sağlık sigortası işlemleri nasıl yapılıyor ve öğrencilerin sağlık güvencesi hangi şartlarda sağlanıyor, inceleyelim.





Öğrencilerin Sağlık Sigortası İşlemleri



Eski dönemlerde okuyan öğrenci sağlık güvencesi işlemleri manuel olarak SGK müdürlükleri tarafından yapılmaktaydı. Son 1-2 yıldır ise SGK ile MEB ve YÖK(YüksekÖğretim Kurulu) arasındaki koordineli çalışmalar neticesinde, öğrencilerin okula başlama tarihi ve mezuniyet tarihi otomatik olarak sisteme yüklenmektedir. Bu sayede, diğer sağlık sigortası şartlarını taşıyan öğrenciler, öğrenci sağlık sigortası kapsamında sağlıktan yararlanabilmekmektedir.





Öğrenci Sağlık Sigortası Faydalanma Şartları



Öğrencilerin en çok merak ettiği ve genelde de yanlış bildiği konuların başında, öğrencilerin sağlık sigortası faydalanma şartları gelmektedir. Peki öğrenciler için sağlık sigortası kapsamından faydalanmak adına hangi şartların sağlanması gerekir? Öğrenci sağlık güvencesi için üç tane temel şartın sağlanması gerekir. Bunlar;



⇒Kişinin öğrenciliğinin devam ediyor olması

⇒Lisede okuyorsa 20 yaşını, üniversitede okuyorsa 25 yaşını geçmemiş olması

⇒Anne veya babadan birinin sigortalı olarak çalışıyor ya da emekli konumunda olması, gerekir.



Bu şartları taşıyan öğrenciler, ücretsiz olarak sağlık güvencesinden faydalanabilmektedir. Öğrenciler için sağlık sigortası şartları yukarıdaki gibi olmakla birlikte bu şartları sağlamanıza rağmen öğrenci sağlık sigortasından faydalanamıyorsanız en yakınınıza SGK müdürlüğünü arayabilir ya da bizzat giderek sağlıktan neden faydalanamadığınızı öğrenebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda, mezun olan öğrencilerin sağlıktan faydalanma hakkı konusunu inceleyeceğiz. Bizi takipte kalın...


Kaynak: http://www.raporparasisorgulama.com/ogrencilerin-saglik-sigortasi-ucretsiz-mi/