Pazarlama planı ürünlerinizin ve sağlamış olduğunuz hizmetlerin gelişmesine ve hedef pazarın ihtiyaçlarının karşılanmasını ve müşteriyi anlayarak onlara çözümler oluşturmak için yapılır,

İyi bir pazarlama planı ilk önce müşterinin ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu öğrenir ve müşteriyi ürünü satın almasını sağlamak için yapılan bir plandır.

Adım Adım anlatırsak Şekildede gördüğünüz gibi belli adımları olan bir plandır.

1) Müşteriyi belirle.

Öncelikle Ürünü hangi müşteriye satacağımızı ne kadar kişiye ulaşabileceğimizi, öğrenip müşterilerin davranış biçimlerine göre planımızı oluşturmalıyız, hedef kitlemiz neler sever, ne ile ilgilenir, tepkileri nelerdir, ürüne olucak ilgisinin ne yönde olacağını belirleyerek pazarlama planımızı oluşturmalıyız.

2) Pazardan bilgileri topla

2. adım olarak pazardan bilgileri toplamamız gerekmektedir, hedef pazarımızda rakiplerimiz kimler piyasadaki tecrübeleri neler, yaptıkları reklamlardan ne kadar geri dönüş almışlar yada hangi pazarlama planları onları daha ileri götürmüş, ne kadar bütçe harcanmış bunları öğrenmek size ilk başta bir adım öne götürücek ve ürünün maliyetini hesaplarken ve karlılığınız konusunda size net ve gerçekçi bir hesap çıkarıcaktır.

3) Toplanan bilgileri analiz et ve plana kat

Tüm bu edindiğimiz bilgileri analiz edip pazarlama planımızı oluşturmamız gerekiyor.

4) Planınızı Tanımlayın bir söylem oluşturun.

Pazarlama planınız nedir ? Müşterilerinize nasıl bir çözüm oluşturucak ürünleriniz hangi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak
Örn. Hepsiburada.com ne anlama geliyor tüm ürünlerin bir arada bulabileceğimiz bir websitesini çağrıştırıyor ve gerçektende bu platformla karşılaşıyoruz.

5) Pazarlama stratejilerinizi belirleyin

Müşterilerimizi tanıyıp davranışlarını öğrendikten sonra Rakiplerimizi ve yaptıklarını analiz ettikten sonra Belirlediğimiz pazarlama stratejisini planlamamız gerekmektedir, nereye ne kadar reklam vereceğinizi nasıl davranışlarda bulunucağınızı belirleyin burda ki ön önemli vurgu ise Kotler’in dediği gibi ‘ürün ve hizmetlerde, rakiplerden farklı olma’ açıklamasının stratejinin kritik tanımlarından biri olan ‘strateji, fark yaratarak başarılı olmaktır’ sözüdür.

6) Pazarlama Planını Uygulamaya geçir

Pazarlama planınızı uygulamaya başladıktan sonra bu planın gelişimi ve başarılı olması için sürekli analiz ve müşteri tepkilerini tespit etmemiz gerekmektedir, bu ölçümleme sayesinde ürünlerimizi geliştirebilir ve müşterilerimize daha uygun bir şekilde ulaşmanın yollarını bulmuş oluruz.

7) Tüm bu verilerden sonra Hedeflerinizi belirleyin

Topladığınız verilere göre pazarda ki hedeflerinizi belirleyerek ne kadar üretim yapacağınızı ne kadar kar ediceğinizi hesaplayarak hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.

Elbette ki çok daha uzun yazılacak bir konu olsada ana hatlarıyla sizlere pazarlama planı hakkında fikirler verecektir, zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Kaynak ; http://emremetin.com/pazarlama-plani-ve-stratejileri/