Sosyal ağ kullanımında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye’den bu alanda girişimler de çıkıyor. Bunların büyük çoğunluğu etkin bir çekirdek topluluğu oluşturmadan büyümek istediklerinden ve yazılımı topluluğun önünde tutmasından hedefe pek de kolay ulaşamıyor. Küresel anlamda Google+’ı bu tavra örnek gösterebiliriz.
Girişimcinin sosyal ağda aradığı özelliği bulamadığı gerçeğinden yola çıkan yerli sosyal girişimlerden birisi de SocialEyes. Can Kağıtçıbaşı ve Uğur Atar tarafından hayata geçirilen, Doruk Doğramacı‘nın 200 bin dolar tohum yatırımı yaptığı ağ, lokasyon temelinde kullanıcıların paylaşımlarına olanak tanıyor. Kullanıcılar Facebook, Twitter bağlantısıyla da hali hazırda kullanılan sosyal ağlarda paylaşımlarını devam ettirebiliyor.
Lokasyon belirtmeden paylaşıma olanak tanımayan SocialEyes’ın bu özelliği kullanıcıların bir kısmını uzak tutacaksa da, ürünün temel özelliği bu olduğu için önemli. Kullanıcılar haritaya bakarak diğer kullanıcıların herkese açık yaptığı paylaşıma veya arkadaşlarının kendi aralarında yaptığı paylaşımlara anlık olarak ulaşabiliyor.
Fotoğraf ve yazılı paylaşımların haricinde son dönemde Facebook’ta kullanım sayıları hızla artan ‘durum bildirimleri’ni de SocialEyes’ta paylaşabilen kullanıcılar ister arkadaşlarının isterlerse herkese açık paylaşım yapanların haber akışına ulaşabiliyor. Arkadaşlar haricinde hiç tanımadığı kişilere alışverişte veya sinemada sanal olarak eşlik edebilmesine olanak tanıyan SocialEyes’ın bu özelliği dikkat çekiyor.
Şuanlık sadece iOs işletim sisteminde bulunmaktadır. http://www.socialeyesapp.com/ web sitesi üzerinden programı indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Arkadaşlar yerli girişimlerin desteklenmesi taraftarıyım. Bu sayede daha çok yenilikçi fikirler ortaya çıkacaktır ve ne yazık ki bilişim dünyasında geride kalan ülkemiz yavaş yavaşta olsa bilişim sektöründe büyüme gösterecektir.Bu yüzden bu yazıyı paylaşma gereği duydum, social eyes ile hiç bir alakam yoktur.
kaynak