Türkiye’de çekilen bir çok dizi klasikliğin dışına çıkamamış durumda, aşk, intikam, aldatma, dram hep aynı tür diziler ve aynı olaylar. Neden türk dizileri de yabancı diziler gibi bilim kurgu, korku, macera, aksiyon türleri gibi olamıyor? 3 Sene önce televizyon karşısından çıkmayan biri olarak türk dizilerinin klasikliğine dalmıştım. Fakat sonradan başladığım yabancı diziler bana türk dizilerinin ne kadar geride olduğunu gösterdi. İlk başladığım dizi The Walking Dead idi. Daha sonra televizyonla bağlantım kopmuştu. Artık bilgisayar başında yabancı dizi izleyen biri olmuştum. Revolution, Arrow, Almost Human vb. diziler izlerken film izler gibi hissediyorum. Neden böyle bir durum içerisindeyiz hala anlamıyorum. Milletimiz alışkın değil öyle dizilere diyemiyorum çünkü son zamanlarda çıkan İşler Güçler, Kardeş Payı gibi benzeri diziler çok fazla tutuldu. Bu da bizlere gösteriyor ki artık dizi sektöründe bir farklılık gerek. Ağlatmak yerine güldürmek veya ağlatmak yerine korkutmak bana göre kesinlikle daha iyidir.
Bazı dizilerden örnek vermek istiyorum. Game of Thrones tarih dizisi Muhteşem Yüzyıl’da tarih dizisi fakat öyle bir şey var ki Game of Thrones hayal gücünü kullanarak insanlara tarihi diziyi yaşatırken kurgu olduğunu gösterebiliyor fakat Muhteşem Yüzyıl konusuna gelirsek aksine daha tarihini tam olarak bilmeyen bir topluma yanlış şekilde tarihi tanıtıyor. Başka dizilerden örnek verebilmek gerekirse Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü gibi diziler hep bir hüzün dolu, hep bir çapraz aşk neden hep böyle? İnsanlara öyle bir işliyor ki bu konular gerçek sanabiliyorlar. Diziyi izleyiciye inandırmanın yanında kurgu olduğunu da belli etmesi gerekli.
Dizi kategorisinde gerekli bir gelişmenin olması lazım, yukarıda yazdıklarımın yanı sıra bölüm süreleri kısaltılmalı ve bir dizi belli bir süre sürmeli. Arka Sokaklar gibi 500 bölüm süren bir dizi diğer dizilere şans tanınmasına karşı olanağı azaltır. Yeni yeni diziler başlamalı, insanların bir diziye bağlılığını koparmaları gerekli.
BU KONU HAKKINDA KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNİZİ DE ALMAK İSTİYORUM
Kaynak: http://www.bilgibooku.com/turk-dizileri-neden-bu-kadar-klasik/