Merhabalar. Sonuçlar açıklandı ve tercihler yaklaştı. Birçok genç arkadaşımız tercih yapıp kariyerlerini çizmeye başlayacak. Birçok arkadaşımız da istediği bölümü tutturamadığı için bir yıl daha bekleyecek. Ben bu başlıkta, üniversiteye gitmemiş gençlerce pek bilinmeyen bazı avantajlardan bahsedeceğim.
Üniversite tercihleri sırasında bir yol göstereniniz yoksa bu avantajlardan ne yazık ki haberiniz olmuyor. Benim de bir yol gösterenim olmadığı için 2 yıl hazırlanmıştım ve sonra bu avantajları öğrendikten sonra boşa beklediğimi fark ettim.
1) İstediğiniz Bölümü Tercih Etmek
Alanında idealist insanlar her daim başarılı olmaktadır. Bu yüzden Tıp, Hukuk gibi yıllarca övgüyle bahsedilen bölümlerin büyüsüne kapılmadan önce bu hayatta, her sabah hangi mesleğe gözünüzü açmak istediğinize karar verin. Üniversite tercihi yaparken şaşırırdım. Hani iş yapmaz denilen bölümler var ya; Tarih, Edebiyat, İşletme, Sosyoloji vs. gibi. Yüksek derecelerle bu bölümleri tercih eden arkadaşların neden böyle bir şey yaptıklarına şaşırırdım.
Malum bize ne öğretildi "Aman hukuk okusun!" Fakat sonradan üniversiteye başlayınca bu öğrencilerin idealist insanlar olduğunu, mezun olduklarında yüzlerce "favori" bölüm mezunu bireylerden daha başarılı olduklarını gördüm.
Bu sebepten ötürü istediğiniz, hayalini kurduğunuz bölümü okuyun. Her bölümün en başarılısı, en çok kazananı var. Bu da demek oluyor ki her bölümü okuyarak, istediğiniz kadar kazanmak tamamen "size" bağlı.
2) İstediğiniz Bölüm Olmuyorsa Ona Giden Yolu Tercih Etmek
Birçok arkadaşımız istedikleri bölümü tutturamadıkları için bir yıl daha hazırlanmaya kalkacak. Eğer çok azimli ve sabırlı birisi değilseniz bunu yapmayın. Çünkü hevesiniz kırılacak, insanlar sorduğu zaman "Tekrar hazırlanıyorum" dedikçe moraliniz bozulacak ve çalışma isteğinizi kaybedeceksiniz. Bunun yerine İstediğiniz bölüme kısa yoldan ulaştıran diğer bölümleri araştırın. Peki bu bölümler sizi nasıl istediğiniz bölüme ulaştırır? Bunun için bazı geçiş avantajları var. Bunlar;
Yatay Geçiş - Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş - Dikey Geçiş - Kurum İçi Yatay Geçiş - Çift Anadal
Yatay Geçiş
Diyelim ki İstanbul'da veya Ankara'da bir bölüm okumak istediniz ancak puanınız bu şehirlerdeki üniversite puanlarının çok çok altında. 1 yıl tekrardan hazırlanmak yerine bulunduğunuz şehirde, yahut skalası daha düşük bir şehirde aynı bölüme gidip, 1 yılda göstereceğiniz zahmeti okurken gösterip, ortalama kasıp İstanbul veya Ankara'ya 2.sınıftan, sene kaybetmeden yatay geçiş yapabilirsiniz. Bu bahsettiğime AGNO ile yatay geçiş denir. Bu sayede barajın biraz üstünde puanla bir bölüme yerleşip, ortalama kasıp Hacettepe, İstanbul, Marmara, Ankara vs. gibi okullara geçiş yapan birçok birey mevcuttur.
Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş
Örneğin bir bölüm isterken başka bir bölümü tercih ettiniz ve okumaya başladınız. 2.sınıfa geçtiğiniz sırada bir önceki yıl yerleştiğiniz ÖSYM puanınızın başka bir şehirde, istediğiniz bölüme tuttuğunu gördünüz. Hemen başvuru yapıp, gerekli şartları sağlayıp o şehre ve istediğiniz bölüme geçiş yapabilirsiniz. Bu geçiş şekli genellikle yanlış tercih yapan bireylerce kullanılmaktadır.
Dikey Geçiş
İstediğiniz bölümü değil tutturmak yanına bile yaklaşamıyorsanız kendinizi üzmeyin. Dikey Geçiş adında bir avantajınız var. Her yıl binlerce kişi Adalet bölümünden Hukuk'a, Teknikerlik bölümünden Mühendislik/Mimarlığa, Bankacılık vb. bölümlerden İktisat/İşletmeye dikey geçiş yapmaktadır. Hatta Dikey Geçiş sınavı YGS ve LYS sınavlardından biraz daha kolay olduğu için çok çalışıp, alelade bir üniversitenin 2 yıllık bölümünden Boğaziçi, İstanbul, Marmara gibi okullara geçenler de vardır.
Kurum İçi Yatay Geçiş
Benim en sevdiğim geçiş, kurum içi yatay geçiştir. Bir kere size bölüm değiştirme hakkı verir. Kurum içi yatay geçiş de genellikle AGNO ve ÖSYM puanıyla olmak üzere iki türlü yapılır. Fakat bizim ÖSYM ile yapılanla işimiz yok, neden? Çünkü zaten ÖSYM puanımız yetmiyor. O halde AGNO ile yapılana bakalım. Kurum İçi Yatay Geçiş ile aynı fakülte içerisinde farklı bir bölüme geçiş yapabilirsiniz. Örneğin bir üniversitenin mühendislik fakültesinde çok düşük bir puanla Jeoloji Mühendisliği tercih ettiğinizi düşünelim. Sadece 1 yıl alacağınız alan derslerine ağırlık verip, ortalamanızı yüksek tutup Kurum İçi Yatay Geçiş ile Elektrik, İnşaat, Makine Mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapabilirsiniz. Hatta bazı üniversiteler Kurum İçi Yatay Geçiş hakkını farklı fakültelere de tanır. Örneğin İktisat fakültesinden Hukuk, Pdr gibi bölümlere geçiş hakkı açar.
Çift Anadal
Çift Anadal programı tıpkı Kurum İçi Yatay Geçiş programına benzer. Tek farkı, aynı şartlarda bölüm değiştirmek yerine 2 bölüm bir den okumaya başlarsınız. Örneğin Jeoloji Mühendisliği okurken Çift Anadal yapıp Makine Mühendisliği de okuyabilir ve bitirince çift diplomayla hem makine hem jeoloji mühendisi olabilirsiniz.
Umarım bu anlattıklarım faydalı olur. Nitekim bize hiç kimse bu fırsatlardan bahsetmemişti.
Lions