lostyazilim
tr.link

Uzaydan dünyaya atlamak için yeni geri sayım başladı

3 Mesajlar 841 Okunma
acebozum
tr.link

EmirhanErgul EmirhanErgul WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 24.08.2012
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad E** E**
  • Mesajlar 223
  • Beğeniler 75 / 59
  • Ticaret 5, (%100)

Serbest düşüşte ses hızını aşan ilk insan olma girişimi 850.000 metreküplük balonunun tepesindeki sert rüzgarlar nedeniyle mecburen iptal edilince Felix Baumgartner hem şaşırdı, hem de hayal kırıklığına uğradı. Avusturyalı sporcu hava durumu izin verirse Pazar günü muhtemelen uzayın sınırından atlayarak hem tarih yazma, hem de dört dünya rekoru kırmak için bir fırsat daha elde edecek.

Felix Baumgartner uzay kapsülüne yeni tırmanmıştı ve uzayın sınırına doğru yapacağı yolculuk için kalkışa geçmek üzereydi ki, 230 metre yüksekliğindeki helyumla doldurulmuş balonunun tepesinin yakınlarında esen 40 km/s hızında sert bir rüzgar yüzünden Red Bull Stratos ekibi 36.600 metreden gerçekleşecek dünyanın en yüksek hava dalışı girişimini iptal etmeye mecbur kaldı. Avusturyalı maceracı kapsülüne girip kayışlarını bağladığı anda zemin seviyesinde hiç rüzgar olmadığı halde, 850.000 metreküplük balonun tepe noktasındaki sert rüzgarlar devam etmeyi imkansız hale getirmişti.

Red Bull Stratos Proje Direktörü Art Thompson, "11:42 civarı biz balonu şişirirken ve Felix kapsüle girerken, balonun tepesinde 40 km/s’nin üzerine çıkan sert bir rüzgar tespit ettik,” dedi ve rüzgarın balonu hassas polietilen malzemeye zarar verebilecek tehlikeli bir şekilde döndürdüğünü ekledi. “O noktada balonun bütünlüğünü bilmek mümkün değildi ve insanlı uçuş için kullanılması kabul edilemezdi, çünkü kalkışa geçerken neler olacağından emin değildik. En büyük sorunumuz 230 metre seviyesindeki rüzgardı.” Rüzgar hızlarının 5 km/s’yi aşmaması gerekiyor, aksi takdirde ekip balonu serbest bırakmaya çalışırken zarfının yırtılması riski olur. Thompson, “Bugün küçük bir şansımız olduğunu biliyorduk ve sonuçta onu yakalayamadık,” dedi.

Baumgartner aynı zamanda stratosfere ve insan vücudunun uzayın sınırındaki aşırı koşullarla nasıl başa çıktığına dair bilimsel anlayışımızın gelişmesini sağlayacak görev için beş yıldır hazırlanıyor. 43 yaşındaki ekstrem sporcu Salı günü uçuşun iptal edilmesi kararını duyunca şaşırdığını, ama proje için danışman olarak çalışan, bu arada Baumgartner’in akıl hocalığını da üstlenen ABD Hava Kuvvetleri Albayı Joe Kittinger’in 52 yıldır elinde tuttuğu rekoru kırma fırsatı yakalayacağına inandığını söyledi.

Baumgartner, "Art bana görevi iptal ettiğimizi söylediğinde bunun bir şaka olduğunu sandım,” dedi. “Bu gerçek olamaz, koşullar gayet uygun diye düşündüm. Kapsülde olduğum için balonda neler olduğunu anlayamıyordum. Bu işi bu sene gerçekleştirmek istiyorum. Bu kadar yol aldık. Artık geri dönüş yok. Buradayız, helyumumuz var ve göreve hazırız. Bu yarın da olabilir, gelecek haftanın ilk günü de, orası umurumda değil.”

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında Red Bull Stratos meteoroloğu Don Day yeni hava durumu tahminini sundu. Görünüşe göre Baumgartner’in girişimi için bir sonraki hava durumu penceresi Pazar günü açılacak.

Kittinger şöyle dedi: “Felix’in şimdi yaşadıklarını ben de yaşamıştım. Basınç aynıydı ve sabırlı olmam gerekiyordu. Bir keresinde 30 gün beklemem gerekmiş, o süre boyunca hava durumu hiç uygun olmamıştı.”

Kaynak:Redbull.com.tr

wmaraci
webimgo

Batuhan Batuhan Kendine webmaster Kullanıcı
  • Üyelik 08.05.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 3455
  • Beğeniler 783 / 1009
  • Ticaret 1, (%100)
Pazar günü uygun olacak mı bakalım hava, gerçi 5 km/s'ten düşük hızda rüzgar eser mi, bilemiyorum...

EmirhanErgul EmirhanErgul WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 24.08.2012
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad E** E**
  • Mesajlar 223
  • Beğeniler 75 / 59
  • Ticaret 5, (%100)

Batuhan adlı üyeden alıntı

Pazar günü uygun olacak mı bakalım hava, gerçi 5 km/s'ten düşük hızda rüzgar eser mi, bilemiyorum...

Bende merak ediyorum. :)
Nasıl bir şey olacak.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al