Kamuya ait "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yaklaşık 90 milyar liralık kamu alacağıyla 13 milyon vatandaşı ilgilendiren vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri,gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek milyonlarca vatandaşa birikmiş borçlarında faiz indirimi ve yapılandırma fırsatı sunuyor.

Kabul edilen yasayla ağustos sonu başvuruların başlaması sonbahar aylarımda ilk ödemelerin yapılması bekleniyor.

Yeniden yapılandırma yasası neleri kapsıyor?

Öncelikle şunu bilmekte fayda var; kanun 2016 Haziran öncesi ile 1984 yılından beri olan tüm faiz - cezaları kapsıyor.
Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları.
Yurtkur'a bağlı öğrenim ve katkı kredisi
Askerlik, seçim, nüfus, trafik karayolu geçiş ücreti
Belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları,
RTÜK idari para cezaları,
Gümrük vergileri,
Belediye alacakları,
Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı,
Sigorta primleri ve topluluk sigortası primleri,
Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı,
İşsizlik sigortası primi,
Sosyal güvenlik destek primi,
Genel sağlık sigortası prim alacakları ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılacak.
Kanun ile vergi affı - yapılandırması nasıl olacak?

Kabul edilen yapılandırma kanunu ile kesinleşmiş kamu alacakların asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.

Ayrıca yapılandırma süresince ödenecek motorlu taşıtlar vergisi için taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.

Ödemeler nasıl olacak?

Kamuya olan borcunu yapılandırma kapsamında taksitlendirmek isteyenler, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.

Taksitle yapılacak ödemelerde, ilgili maddelere göre belirlenen tutar, 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.

DİKKAT!
Yapılandırma kanununa göre borcunu, taksitini 2 kez süresinde ödemeyenlerin yapılandırması bozulacak.

Vergi ve Kamu alacakları barışında ilk ödemeler ne zaman?

Vergi barışı kanunu ile vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi borçlarını ister taksitle isterse peşin olarak kolay bir şekilde ödeme imkanı sunuluyor.

Meclisten geçen kanun, Cumhurbaşkanı'ın onayıyla yürürlüğe girecek ve akabinde Ağustos sonuna doğru müracaatlar başlayacak.

Planlamaya göre yukarıda belirtilen borçların taksit ödemelerinin Kasım ayında, primlerin ise ödemeleri Aralık ayında başlayacak.

Borçlara ilişkin konulan hacizler kaldırılacak mı?

Yapılan düzenlemeye göre, yapılandırmaya konu alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek. Bu alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi halinde tahsil dairesince satılabilecek.

Yapılandırma için başvurular nereye yapılacak?

SGK prim borçları için bağlı bulunulan ilin Sosyal Güvenlik Kurumuna, vergi borçları ve trafik cezaları ve öğrenim kredisi için ise bağlı bulunulan vergi dairesine müracaat yapılması gerekiyor.

Erken Ödeme imkanı var mı?

Borcunu yapılandırmak isteyenlere 2 ayda bir ödeme ve 18 aya kadar taksitlendirme imkanı sunulan bir ödeme planı sunulacak., mükellefler tercih ettikleri ödeme planında eğer erken ödeme ile borcunu kapatmak isterse, kalan borç ilgili katsayıya göre düzeltilebilecek.

Kaynak