Haber/Analiz: Ali İzzet Keçeci

İstanbul’un en gözde turistik ve tarihi mekanlarından Çemberlitaş semtinde bulunan tarihi Vezirhan, adını Osmanlının en büyük vezirlerinden Köprülü Fazıl Ahmet Paşa’dan alıyor. Bu tarihi han, bulunduğu yer itibariyle Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğunun en önemli mekanlarından olan “Forum Konstantin”in içinde yer alıyor. Doğal olarak bu bölgede çok önemli Roma ve Doğu Roma eserlerinin kalıntılarına rastlamak şaşırtıcı bir durum değil.

Günümüzde, özellikle kuyumcu işçiliği yapan atölyelerin yer aldığı Vezirhan, önünde bulunan ana caddeye de isim babalığı yapıyor. "Vezirhanı Caddesi" bilinen cadde, bölgenin de en işlek caddelerinden bir tanesi.

Vezirhan’a kendi adıyla anılan Vezirhanı Caddesi’ne bakan ana kapıdan girdiğinizde; sağ tarafta birinci katın bitimi, ikinci katın başlangıcını sağlayan merdivenlerin altına bir nevi temel, destek ya da taş rolü görmesi amacıyla yerleştirilen korint tarzı eşsiz güzellikte bir sütün başlığına rastlıyorsunuz. Gayet doğal bir anlatımla, sanki onun orada olması normal bir durummuş gibi algılansa da, tarihi özelliği her yerinden belli olan ve bu denli değerli bir tarihi sütun başlığının altından ve üstünden beton ve taş dolgu ile örülmesi ve bu amaçla kullanılması kabul edilebilir bir durum değil.



Arkeoloji/tarih içerikli haber sitelerinde hemen her gün okumaya alışkın olduğumuz tarihi eser tahribatlarından farklı olarak, bu durum İstanbul’un göbeğinde olması ve başta İstanbul Arkeoloji Müzesi ve konu ile ilgili diğer resmi birimlerin çok yakınında olması açısından ayrıca ciddi bir sorunu gözler önüne seriyor.

Amacı dışında kullanılan tarihi eserlerin bir bir asıl amacına dönüşünün bu tarz haberler ve şikayetler ile sağlandığını bildiğimizden dolayı, Mürekkep haber olarak öncelikle bu durumu haber olarak milletimize ve yetkililere duyurmayı ve tarihi sütun başlığının bir an önce beton yığınının arasından kurtarılarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin denetiminde bir yere götürülmesini arzu ediyoruz.

Kaynak: http://murekkephaber.com/vezirhanda-bir-tarih-yok-oluyor/3451/