VI. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali 02-05 Mayıs 2018 tarihlerinde dört gün sürecek olan bir dizi edebi ve sanatsal etkinliği içermektedir. Festivale 16’sı yurt dışından olmak üzere 38 şair katılacaktır. Sultanbeyli Belediyesi 2012 yılında uluslararası bir organizasyon olarak başlatmış olduğu şiir festivalini gelenekselleştirerek her yıl yeni bir tema ile sürdürmüştür. Dünyanın dört bir yanından davet ettiği şairlerle şiirin etkisini kitlelere yaymış, heyecan uyandırmıştır.

“Türk Dünyası” alt başlığı ile gerçekleştirilecek olan VI. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali’nin teması Modern Türk Şiiri olarak belirlenmiştir. Festivale katılacak olan şairler farklı coğrafyalarda bulunan Türk devletlerinden seçilerek şiir geleneğinin Türk topluluklarındaki önemi ve bugünü ifade edilecektir. Şairler modern Türk şiirinin farklı örneklerini sunacak, bunun yanı sıra akademik boyutuyla da şiir ele alınacaktır.

Şiir festivali kapsamında açılış ve kapanış programlarının yanı sıra özel etkinlikler ve şiir buluşmaları yer almaktadır. Bu etkinlikler, uluslararası ölçekte Türk şiirini gündeme taşıyacak, şiirin ruhunun canlı kalmasına katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra İstanbulensis Şiir Festivali’nin yıllardır devam eden özgün uygulaması “Şairler Okullarda” etkinlikleri vesilesiyle genç nesil şiirle hemdem olacaktır. Okulların salonlarının şiir buluşmalarında kullanılmasıyla tüm öğrencilerin ve eğitimcilerin ilgisini şiire çekecektir.

VI. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Projesinin bir diğer özelliği ise toplumun tüm kesimlerine hitap edebiliyor olmasıdır. Seçilen tema gereği bürokrasiden medyaya, edebiyat camiasından sade vatandaşa tüm bireylerini kapsayıcı bir program tasarlanmıştır.

Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden şairlerinin bir araya geleceği ve Sultanbeyli’yi dört gün boyunca ‘şiirin başkenti’ haline getirecek olan bir etkinlik şüphesiz ülkemiz sanat, edebiyat ve kültür birikimine önemli bir katkı sağlayacak ve sağlam izler bırakacaktır.

Festivale şariler; Altınbek İsmailov, Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Edanur İnce, Fahriddin Nizamov, Gülten Abdullah, Habibe Ahmetova, Hasanboy Gayubov, Havva Tekin, İntiqam Yaşar, İsrail Saparbay, Leyla Şerif Emin, Mihail Kürkçü, Ramis Aymed, Serdar Saparov, Dr. Şemsettin Küzeci, Zeynel Beksaç, Adem Turan, Ahmet Murat, Ahmet Şefik Vefa, Atıf Bedir, Aykut Nasip Kelebek, Bahadır Yenişehirlioğlu, Bünyamin K, Ercan İriş, Furkan Çalışkan, Hatice Çay, Kadir Ünal, Melek Arslanbenzer, Mustafa Karasoy, Mustafa Özçelik, Özcan Ünlü, Recep Garip, Serap Kadıoğlu, Sıddık Ertaş, Süleyman Çelik, Şadi Kocabaş, Şakir Kurtulmuş ve Ulaş Konuk katılacaktır. Festival programına aşağıdaki linkten ulaşılabilir. Tüm halkımız davetlidir.

Sultanbeyli VI. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Programı