Bilişim Teknolojileri nereye gidiyor?
Yazıma Apple Firmasının yaptığı birkaç uygulama ile başlamak istiyorum.
Bundan yaklaşık 20 yıl önce Apple, iMac isimli bilgisayarlarında Disket sürücüye yer vermemişti. Bu yaptığı uygulama o zamanlar çok eleştirilmişti. Bunu üzerine bir açıklamaya yapmışlardı ve Disket sürücülerin bir geleceği olmadığını söylemişlerdi. Tam da dedikleri gibi oldu ve nerden baksanız 10 seneden fazladır Disket hiç kullanılmıyor veya çok az kullanılıyor.
Yine Apple firması çıkardığı telefon ve tabletlerde dünyanın en popüler uygulamalarından olan Flash Player’a destek vermemişti. Yani telefon ve tabletlerinde Flash dosyaları görüntülenemiyordu. Apple yapılan eleştirilere yine Flash’ın geleceği olmadığını ve gereksiz sistem hafızası harcadığını gerekçesi ile destek vermediklerini duyurmuştu. Gelecekte Flash’ın yerini HTML5 kodlamasının alacağını söylemişlerdi. Bu olaydan yaklaşık 2-3 sene sonra da Adobe firması bile HTML5 ile kodlama çalışmalarına başladıklarını duyurmuştu.
Günümüze gelirsek, Apple’ın çıkaracağı yeni nesil laptoplarda DVD ve Blu-Ray benzeri hiçbir sürücü bulundurmayacağı yönünde söylentiler var. Ve bu da demek oluyor ki verileri artık yalnızca internetten elde edeceğiz. Bilişim sektörü zaten bu tarafa doğru kayıyordu. Müziklerin, Filmlerin, Programların veya oyunların neredeyse hepsini artık internetten orijinal olarak daha uygun fiyatlara alabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bir çok firma da bu uygulamayı uzun süredir teşvik ediyor. Çünkü bu sayede bir çok masraftan( nakliyat ve benzeri) da kurtulmuş oluyor.
Peki Türkiye bu gelişmelere hazır mı ?
Şu an için ne yazık ki hayır! Türkiye’de gerek internet sağlayıcılarının( TTnet, Superonline vb ) yüksek fiyatları gerekse Adil Kota Kullanımı** uygulaması nedeniyle ülkemiz bu sisteme hazır değil. Eğer internetten bir film satın alır ve indirmek isterseniz 2-3Gigabyte gibi bir indirme yapmanız gerek veya bir bilgisayar oyunu almak isterseniz ki ortalama 15-20 Gigabyte’ a dek geliyor ve Türkiye’de ki internet hızlarını göze alırsak ve adil kota kullanımını aşmadığınızı varsayarsak 5-6 gün indirmek için uğraşmanız gerekiyor.
(** Adil kota kullanımı, çoğu internet sağlayıcısının uyguladığı ve ortalama 25 Gb olarak belirledikleri bir rakamdır. Eğer siz bir ayda 25 Gb’tan fazla indirme yaparsanız, internet hızınız 10’da birine düşürülür. )
Tabii bu uygulama yaygınlaşmaya başladıkça buna göre de çareler üretilmeye başlar diye ümit ediyoruz.
Kaynak:http://csariaslan.com