Anneler, babalar.. Lütfen dikkat buraya. Yarıyıl tatili geldi çattı işte. Kısacık da olsa çocuklarımız için müthiş bir fırsat. Karnesini alan bütün çocuklarımızı ve velilerini tebrik ediyorum.

Geçenlerde bir yazı okudum arkadaşlar, karnesini alan öğrenciler ve aileleri hakkında Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Arzu Önal' ın kaleminden. Hepimiz çocuklarımıza belirli vaatlerde bulunuruz karne zamanlarında. " Karnendeki notlarını yüksek tut, sana şunu alacağız. Pekiyi getir, seni şuraya göndereceğiz " vs. sözlerle motive etmeye çalışırız onları. İşte tam da burada Önal , kesinlikle verilen sözlerin unutulmaması ve yerine getirilmesi gerektiğini belirtmiş.

Dr. Önal' ın ifade ettiklerine kendi yargılarımı da dahil ederek belirtiyorum arkadaşlar. Çocuklarınızı tatil döneminde sıkmayın, rahat bırakın, dinlenmelerine ve rahatlamalarına izin verin. Onları derslerle boğmayın, bunaltmayın. Arkadaşlarıyla oyun oynamalarına ve sevdiği şeylerle eğlenmelerine izin verin. Tamamen ipleri ellerine vermeniz anlamına gelmiyor tabi ki de bu. Eğitim disiplinlerinden uzaklaşmamaları için de ebeveynlerin alabilecekleri tedbirlerin bulunmakta. Aksini yaptığınız durumda çocuklarınızın ikinci dönem derslerine motive olamayacakları ve tez zamanda derslerinden soğumalarına sebep olacağız. Biz yetişkinler dahi aynı değil miyiz ?

Çocuklarınızı tatil dönemlerinde; zamanlarını nasıl geçirdiklerini dikkatle gözlemlemenin, onları daha da tanımalarını, yeteneklerini ortaya çıkarmalarını ve bunları daha da geliştirmelerine yarar sağlayacaktır. Abartılı ders programları uygulayarak onları sıkboğaz etmeyin. Bunun derse olan motivasyon ve konstrelerini etkileyecek ve onları sarsacaktır.

Çocuklarımız Nelere Dikkat Etmeli

Bilgisayar oyunlarının ve sosyal medya alışkanlıklarının limitini ebeveynlerle birlikte çocukların ortaklaşa belirlemeleri, ilerde yaşanacak çatışmaları ortadan kaldıracaktır arkadaşlar.

Çocuklarımızın hayal gücü sınırları en üst seviyelerde olduğundan, vakitlerini en iyi şekilde yönetmeleri ve geleceklerinin şekillenmesi açısından ebeveynlerin bu safhada çok önemli sorumlulukları vardır. Anne ve babalar olarak baskıcı bir yol izlemeden, kontrollü bir şekilde doğru çizgiyi belirlemelidirler.

Kitap Okuma Alışkanlığı Çok Önemli

İlkokulu çağındaki çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmemiz gerçekten çok önemli. Daha yeni başlayan okuma becerilerini geliştirmeliyiz minik yavrularının.

Çocuklarınızla aktivite ve eğlencelerinizi birlikte planlayın. Birlikte eğleniyor olmanız, hem onları hem de sizi son derece motive edici kılacaktır. Çocukların, ailelerin aktivitelerde böyle tavır almalarının, yine ailelerin bir sonraki tekliflerine daha sıcak baktıkları anlaşılmıştır.

Lütfen Onlarla Bir Bütün Olmaya Çalışın

Son olarak söyleyeceklerim kişiseldir arkadaşlar. Daha beş aylık evliyim ve ilerde nasip olursa çocuğumuz olduğunda, onu gerçekten en doğru ve en bilinçli şekilde yetiştirmeye çalışacağız eşimle birlikte. Hep birlikte mutlu bir gelecek ve yarınlara umut dolu gençlerin koşturduğunu gören birer çift göz olmak istiyoruz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim arkadaşlar. Siz de o değerli yorumlarınızı esirgemez, katkıda bulunursanız çok sevinirim.

Kaynak: Lütfen bilgi için buraya tıklayınız.

İyi Çalışmalar..