Bilmem bilir misiniz, 8 Nisan' dan itibaren Windows XP nin resmi destek sistemi sona eriyor. Peki bu bizi neden ilgilendirsin ? Arkadaşlar her cihazın, makinenin bir işletim sistemi bir programlaması bulunduğu gibi, dünyadaki tüm ATM cihazlarının da bir işletim sistemi mevcuttur ve bu ATM makinelerinin yaklaşık % 95' i Windows XP sistemi üzerine çalışmakta. Bu da demek oluyor ki, 8 Nisan itibariyle para çekme makineleri, büyük güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.
Windows XP Tutkunluğu
Ne anlama geliyor bu peki ? Böyle bir ATM para çekme makinesi art niyetli hacker' ların siber saldırılarına uğrayabilir ya da tamamıyla ele geçirilip, ağır maddi kayıplara neden olabilecektir. Bu durumda en büyük sorumluluk ve görev bankalara düşmektedir. Bankalar ise bırakın bu durumla ciddi ciddi ilgilenmeyi, çalışanların bir kısmı geleneksel donanım işletim sistemlerinden bir türlü vazgeçememektedirler. Windows 7' ye dahi geçişte zorluk yaşayabilecek olan bankaların hem yükseltme yapmaları hem de işletim sistemlerini gözden geçirip güncellemeleri gerekmektedir.
Uzmanlar Bu Konuda Ne Diyor
ATM güvenliği hususunda uzmanların ve yetkililerin görüşlerine kulak verecek olursak, kendilerine göre bankaların para çekme makinelerinin bileşenlerini yükseltmeleri veya tamamıyla bu cihazları elden çıkarmaları gerektiği ifade ediliyor. Bakalım ilerleyen zamanlarda bankalar nasıl bir protokol izleyecek arkadaşlar ?
Kaynak: http://www.cerezlerim.com/2014/01/8-nisan-isletim-sistemi-windows-xp-nin.html
İyi Çalışmalar..