Görsellerle birlikte blogumda görüntülemek için tıklayın. Resimleri teker teker ekleyemediğim için ne yazık ki buraya ekleyemiyorum. Ayrıca siteyi de bugün açtım. Değerlendirirseniz sevinirim. Let's Encrypt Kurulumu
Bir alan adımdaki kullandığım hosting sağlayıcısının inatla cPanel’e Let’s Encrypt eklentisini yüklememesiyle mecburen öğrendiğim bu yolla cPanel’de Let’s Encrypt eklentisi olmadan ve ücretsiz şekilde hostingler için SSL Sertifikası yüklemeyi anlatacağım.
NOT: Let’s Encrypt’i şifre ve form verilerin kullanıldığı sitelerde, kurumsal sitelerde ve e-ticaret gibi sitelerde kullanmak güvenlik seviyesini ve itibarınızı düşürür. Yalnızca güven gerektirmeyen sitelerde kullanın.
Let’s Encrypt Nedir?
Let’s Encrypt, ücretsiz, otomatik ve açık kaynaklı bir sertifika yetkilisi (CA) olup, kamu yararına çalışmaktadır. Internet Security Research Group (ISRG) tarafından sağlanan bir hizmettir.
Web siteleri için HTTPS (SSL / TLS) uygulamasını mümkün olduğunca kullanıcı dostu bir şekilde ücretsiz olarak sağlamak için, insanlara ihtiyaç duydukları dijital sertifikaları veriyoruz. Bunu daha güvenli ve gizlilik açısından saygıdeğer bir Web oluşturmak istiyoruz, yapıyoruz.
Let’s Encrypt’in temel ilkeleri şunlardır:
Ücretsiz: Bir alan adına sahip olan herkes sıfır maliyetle güvenilir bir sertifika almak için Let’s Encrypt’i kullanabilir.
Otomatik: Bir web sunucusunda çalışan yazılımlar Let’s Encrypt ile ağrısız bir şekilde bir sertifika edinmek, onu güvenli bir şekilde yapılandırmak ve yenileme işlemine otomatik olarak başlamak için etkileşime girebilir.
Güvenli: Let’s Encrypt hem TL tarafında hem de sunucu operatörlerine sunucularını düzgün bir şekilde temin etmelerine yardımcı olarak TLS güvenlik en iyi uygulamalarını geliştirmek için bir platform görevi görecektir.
Şeffaf: Verilen veya iptal edilen tüm sertifikalar herkes tarafından kaydedilecek ve incelenecek herkes tarafından kullanılabilir.
Açık: Otomatik olarak yayınlanma ve yenileme protokolü, başkalarının kabul edebileceği açık bir standart olarak yayınlanacak.
Kooperatif: Herhangi bir topluluk veya organizasyonun kontrolü dışında ortak bir çaba harcamaktır.
cPanel’e Ücretsiz Let’s Encrypt Yükleme
Eklentili Kurulum
Eğer hosting sağlayıcınız cPanel’e Let’s Encrypt eklentisi kurduysa işiniz çok kolaydır. Bir kaç tıklama ile işleminizi tamamlayabilirsiniz. Eklenti olup olmadığını kontrol etmek için cPanel’de Güvenlik sekmesine bakın. Eğer Let’s Encrypt butonu varsa eklenti vardır. Eğer yoksa eklentisiz kurulum bölümünden devam edebilirsiniz.
Tuşa tıklayın.
Yeni sertifika üret bölümünden Sertifika Oluştur‘a tıklayın.
Sonrasında tüm alan adlarını ve e-postaları seçin (istisnalarınız dışında) ve Sertifika Oluştur‘a tıklayın.
İşlem bu kadardır. Sonrasında sitenize güvenli şekilde giriş yapabilirsiniz.
Eklentisiz Kurulum
Bu şekilde hostinge kurulumlar için Let’s Encrypt direkt olarak kurulumu desteklemiyor. Biz onu kullanarak hostinge yüklememizi sağlayacak aracılardan kurulum yapıyoruz. Vereceğim sitenin bir çok alternatifi olacaktır ama yine de en stabil ve kolayı bu gibi.
İşlemi yapabilmek için SSL For Free sitesini kullanacağız. Siteye girdikten sonra site adresini ve alt alan adlarını aralarında boşluk olacak şekilde yazın. Örneğin; “ismail.life mail.ismail.life www.ismail.life”
SSL For Free Kullanımı
Doğrulama Yöntemleri
Automatic FTP Verification
Bu seçenek ile FTP kullanıcı bilgilerinizi girerek otomatik olarak kurulum yapabilirsiniz. Ne kadar büyük bir site olsa da FTP bilgilerini siteye vermek istemedim. Ama siz istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Manual Verification
Bu seçenekte Google Web Site Doğrulaması gibi dosya indirip, siteye yükleyip doğrulayabiliyorsunuz.
Yeni sekmede cPanel’i açıp, güvenlik sekmesindeki SSL/TLS tuşuna tıklayın. Eğer eskiden SSL kurulumunuz varsa kaldırın. En sonunda bu ekranın en altında Siteniz için SSL yükleyin ve yönetin (HTTPS) tuşuna tıklayın.
Bir SSL Web Sitesi Yükle bölümündeki etki alanı kısmından siteyi seçin. Sonrasında sırasıyla; SSL For Free’deki Certificate, Private Key, CA Bundle’yi Sertifika, Özel Anahtar, Sertifika Kuruluş Paketi olarak yerleştirin.
En sonunda şu şekilde bir manzara olması lazım;
Tüm işlemler bittiğine göre SSL Sertifikanız hayırlı uğurlu olsun :)