SSL kelimesi terim olarak Secure Socket Layer kelimelerinin kısaltmasıdır. Secure = Güvenli , Socket = Soket ve Layer = Katman anlamında kullanılır. Türkçe veya İngilizce olarak açılımını bilsekte SSL in teknik olarak yaptığı işi bu kelimelerle açıklamak pek mümkün değildir.
SSL birbiri ile nasıl haberleşeceğini protokol olarak bilen iki uygulama arasında güvenli bir iletişim katmanı oluşturur. Bu katman içinden geçen veri o an için belirli şifreleme ve geri açma formüllerine göre gizlenerek transfer edilirler. Bu sayede bahsi geçen iki uygulama arasındaki iletişim güvenli hale gelir.
Örnek vermek gerekir ise bilgisayalarımızda kullanmakta olduğumuz tarayıcılar, Internet Explorer ve Firefox gibi, SSL protolünü destekler şekilde yazılmış ve hazırlanmışlardır. Web sayfası oluşturan web sunucu yazılımları da aynı uyumluluğa sahiptir. Bu web sunucu ile tarayıcı arasında SSL protokolünde bir veri akışı olması talep edildiği anda her iki tarafta bu uyumluluk sayesinde güvenli trafik oluşturabilmektedir.
Milyonlarca web sunucu ve tarayıcı kurulumu olduğunu göz önüne alırsak bu şifreleme ve tekrar açma işini sabit anahtarlar üzerine yapmak kesinlikle çok büyük bir güvenlik problemi olurdu. O sebeple SSL protokolü trafiğini şifreleyecek sunucular ve tarayıcılar tarafından aynı şekilde anlaşılabilen sertifikalar ortaya çıkmıştır. Bu sertifikalar şifreleme dizinlerini her iki tarafa da söyler ve bu sayede işlemler gerçekleşir.
İşte bu sertifikalara SSL Sertifikası adı verilmektedir.