3D Pen (Üç Boyutlu Kalem Yazıcı)
3d pen çizimleri
3 boyutlu yazıcıların en yenisi 3D pen. Üçüncü boyut artık parmaklarımızın ucunda olacak.
Artık tasarımlarımızı ve çizimlerimizi 3 boyutlu olarak istediğimiz düzlemde yapabileceğiz.
Lehim havyasına benzeyen, çalışma prensibi olarak da silikon tabancasına benzeyen 3D pen malzeme olarak ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren) veya PLA (Polylactic Acid) maddesi kullanıyor. ABS den kısaca bahsetmek gerekirse hafif ama sert termoplastik polimerdir. Kasklar ve legolar ABS maddesiyle yapılmaktadır. Aseton maddesiyle çözünebilen ABS maddesi -20 ile +80 santigrat derecede kullanılabilir. 80° den sonra maddede yumuşama oluşacaktır ve şeklinde değişimler oluşacaktır. 105° de ise erime meydana geliyor. ABS maddesi bir petrol ürünüdür ve eridiğinde çıkardığı HCN gazı zehirli olduğu için çevreye zararlı bir maddedir. PLA (Poliaktik Asit) ise en çok kullanılan 3D yazıcı hammaddesidir. Mısır, Şeker kamışı gibi nişasta içeren ürünlerden üretilen bu madde petrol ürünü olmadığı için çevreci bir maddedir. İmplant ve protezler bu maddeden üretilmektedir.
3d pen el
Gelelim 3D pen’in çalışma prensibine; 3D pen üst tarafından aldığı hammaddeyi, kalemin ucundaki nozzle adı verilen uçtan çıkartarak istediğimiz şekli çizebilmemizi sağlıyor. Silikon tabancasının çalışma prensibiyle aynı olan bu sistem yine silikon tabancası gibi direkt elektrik enerjisini kablo ile almaktadır.
3d pen diğer yan
Üzerinde bulunan ve başparmak kısmına denk gelen aşağı ve yukarı yönlü tuşlar hammaddeyi alıp yazdırmak ve geri çıkarmak için kullanıma sunulmuş. (aşağı yönlü tuş ile yazdırma sağlanıyor).
3d pen yan
Elimizin baş parmak kısmına gelen tuş ise yazdırma hızını belirliyor. (yukarı doğru çizimlerde daha yavaş yazdırmak gerektiği için bu tuş yukarı tarafa doğru kaydırılarak yazdırma sağlanıyor).
Kullanılan hammadde çapı 1.75 mm olup nozzle yani uç kısmından çıkan madde ise 0.4 mm dir. Yani kalemin hammadde alım kısmından giren ABS veya PLA maddesi kalemde işlenerek nozzle’a 0.4 mm çapında çıkarılarak yazıma hazır hale gelmektedir.
3D Dörtgen firmasının ürettiği ve satışa sunduğu 3D pen’in piyasa fiyatı 225 TL civarıdır. Modelist ve Tasarımcılar için dikkat çekici olan bu kalem iş için olduğu kadar evlerde yaratıcı tasarımlar ve eğlence için de alınabilir.
Kaynak: 3D PEN