Htaccess Ayarlaması

Htaccess dosyası son dönemlerde sıkça ismi duyulan bir terim ve WordPress gibi içerik yönetim konularında güvenlik aryarlarında duyulan ihtiyaca çözüm getiriyor.

Htaccess Tanımı

Htaccess tanımı yapılacak olursa bu terimin basit bir metin editörüyle bile oluşturulabilen ASCII dosyasıdır. Bu dosya uzantıdan ibaret basit bir dosyadır. Güvenlik nedeniyle çoğu zaman kendini göstermediği bilinmektedir. Htaccessinne işe yaradığına bakılırsa sunucunuzda yer alan dosya ve klasörleri bazı yollarla korur. Bu yollar gizleme ve şifreleme yöntemleridir. Ancak sadece bu yöntemlerle de sonuç alınmamaktadır. Ayrıca ek birçok faydasından da bahsedilebilir. Bant genişliği arama motoru optimizasyonu, veri sıkıştırma gibi işlevlere de sahiptir.

Şifre Koruması Faydası

“.htpasswd dosyası “oluşturarak şifre koruması faydası işlemleri başlatılabilir. Bunun için önce hangi dosya şifrelenmek isteniyorsa klasör içine kullanıcı adı ve şifreden oluşan .htpasswd dosyası hazırlanır. Bu noktada önemli olan bir ayrıntı kullanıcı isminin düz metinden olması ve şifrenin deşifreli bazı karakterlerden oluşması gerektiğidir. Daha sonra da buna birtakım eklemeler de gerekmektedir.

Özel Erişim Ve Engelleme Hakkı

Klasöre özel erişim ya da engelleme hakkı da Htaccess ayarlaması için önemli bir diğer uygulamadır. İstenen kullanıcıların IP adreslerini engelleme ya da izin atama gibi işlevler bu şekilde gerçekleştirilmektedir.



Htaccess SSL Yönlendirmesi;

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} !=443
RewriteRule ^ https://www.siteismi.com %{REQUEST_URI} [NS,R,L]


Kaynak : https://www.ibrahimozdemir.net/htaccess-ayarlama-nasil-yapilir-htaccess-nedir/