wmaraci reklam
lidertakipci

Yer Sağlayıcı (YS) Belgesi Nasıl Alınır? Neler Gereklidir?

2 Mesajlar 6.756 Okunma
advertseo
wmaraci reklam

Gokcinodul Gokcinodul Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 04.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Developer - Yazılım Uzmanı
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad G** Ö**
  • Mesajlar 130
  • Beğeniler 31 / 29
  • Ticaret 5, (%100)
Yer Sağlayıcı (YS) Belgesi Nasıl Alınır? Neler Gereklidir?

Merhaba arkadaşlar, birçok yerde araştırma yaptım ancak YS belgesi ile ilgili kesin bir açıklama yapılmamış. Kimisi yüzlerce lira ücretten bahsediyor kimisi artık alınmıyor diyor. Bunların hepsine bir açıklama getirmek istedim. Daha önce bununla ilgili bir konu açılmış ancak konuya ulaşılamıyor (yöneticilerimin dikkatine) ayrıca nelerin gerekli olduğu konusunda da tam bir açıklama yapılmamış eminim ki hala birçok arkadaşımızın aklında bu sorular mevcut. Umarım hepinize yararlı olur, saygılarımı sunarak başlıyorum:

1-Yer sağlayıcı belgesi almam neden gereklidir?
Cevap için bakınız : Link

2-Bu belgeyi nasıl alabilirim?
Öncelikle *******ünikasyon İletişim Başkanlığının https://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/ adresinden kendinize bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı oluşturduktan sonra, Yer Sağlayıcı Belgesi için gerekli olan linke tıklayıp online başvurunuzu yapıyorsunuz. Online başvuruyu yaptıktan sonra ek olarak bir dilekçe linki var bu dilekçeyi bilgisayarınıza indirip çıktısınız alın daha sonra gerektiği gibi doldurun. Ayrıca yaptığınız başvurunun da çıktısını alın ek olarak da dilekçeyi ekleyip, TİB'in sitesinde size vermiş olduğu adrese postalamanız yeterli olacaktır. Daha sonra onay bekleyeceksiniz, bu yoğunluğa göre değişmektedir. Ortalama olarak 10-20 gün içerisinde size bilgilendirme gelecektir.

3-Vergi levhası olmadan alabilirmiyim?
Evet alabiliyorsunuz arkadaşlar. Vergi numaranız olarak TC Kimlik numaranızı girmeniz yeterli oluyor. Ancak vergisiz satış yapmanız yasalara aykırıdır. Bu noktada iş sizin vicdanınıza kalıyor. Tabiki vergisiz satış yapmak müşteri potansiyelinizi de oldukça düşürecektir.

Ek olarak, eğer vps yada reseller hesabınız varsa ve bunun üzerinden satış yapıyorsanız, aldığınız vps yada reseller hizmeti veren şirketin faaliyet belgesi varsa ve yasadışı paylaşımları ve her türlü konuyu sizin adınıza denetliyorsa (Yani sizin yapmanız gereken müşteri kontrollerini ve size düşen tüm yasal takip görevlerini sizin yerinize şirketiniz yapıyorsa) bu belgeyi almak zorunda değilsiniz. Şirketinizle görüşüp onların yer sağlayıcı faaliyet belgesini kullanıyorsunuz.

Bahsettiğim gibi arkadaşlar yer sağlayıcı faaliyet belgesi için vergi levhası almanız şart değil, ancak vergi levhanız olmadan vergisiz satış yapmanızda yasal değil. Burası tamamen size ait bir karar.

4-Vergi levhası alacak durumunuz yok ne yapabilirsiniz? (Herhangi bir ofis kiralama şansınız yoksa.)
Bunun için de devletin size sunduğu bir fırsat daha var arkadaşlar. Ülkemizde tam olarak oturmamış olsada Home-Ofis sistemi yavaş yavaş yapılanmaya başladı. Home-Ofis ile ilgili çok ayrıntılı bilgi verebilme şansım yok çünkü hukukçu değilim. Ancak bildiğim kadarıyla anlatabilirim. Bunun için evinize herhangi bir odayı (kendi odanızda olabilir) ev sahibinden kiralıyorsunuz. Yani ev babanızınsa babanızla notere gidip odayı kiraladığınıza dair belgeler hazırlatıyor ve imzalıyorsunuz. Babanızın kiracısı olarak görünüyorsunuz ve o oda da sizin ofisiniz oluyor. Bu odayı ofis olarak gösterip vergi levhası alabilirsiniz bu şekilde masrafınız biraz daha azalacaktır en azından her ay kira ödeme gibi bir derdiniz olmayacak. Ancak odanızı da ofis gibi düzenlemeniz gerekmektedir. Çünkü vergi dairesinden ofisinizi kontrol etmek için memurlar gelecektir ve onay almanız gerekecektir.

5-Herhangi bir ücret alınıyor mu? Hala alabilirmiyiz?
Hayır arkadaşlar kesinlikle ücret talep edilmiyor. Ayrıca hala da alabilirsiniz ancak yoğunluğa göre onay süresi değişebiliyor. Onaylanacağı da kesin değildir. Bilginize sunarım.

Umarım size yardımcı olabilmişimdir, atladığım yada yanlış paylaştığım bir konu olduysa hepinizden özür dilerim. Kafanıza takılan herhangi bir soru varsa da buradan sorabilirsiniz arkadaşlar elimden geldiği kadarıyla açıklamaya çalışırım.

Hepinize iyi çalışmalar, iyi satışlar dilerim. Yasal bir şekilde güvenli online alışverişe tam destek

Diğer bilgi : https://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/
 

 

wmaraci
reklam

PipesOnline PipesOnline WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.07.2015
  • Yaş/Cinsiyet 46 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** D**
  • Mesajlar 3
  • Beğeniler 2 / 0
  • Ticaret 0, (%0)
1. Artık Yer Sağlayıcısı Belgesi Verilmemektedir. Belge alma zorunluluğu kaldırılmış ve sadece Bildirim Zorunluluğu getirilmiştir.

2. Daha önce belge almış kişiler acil olarak TİB`in sitesine girerek bilgilerini güncellemek ve ek evrakları göndermek zorundadır ve sonrasında her ayın ilk haftası bildirim yapmaya başlamalıdırlar.

3. İlk kez başvuru yapacaklar bu işten korkmasınlar hiçbir ücret ödenmemektedir. Yani bu işin masrafı yoktur. Sadece siteden bilgi ve belge girişi yapılacak ve kargo ile evraklar yollanacaktır. Yani tek masraf kargo ücretidir.

4. Bildirimin ne şekilde yapılacağı konusunda da çok kafa karışıklıkları ve bilgi eksiklikleri mevcut. Her ayın ilk haftası https://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/index.html adresinden üyeliğinize girip "Alan Adı Bilgi Dosyası Yükle" bölümünden domain bilgilerini ve hosting bilgilerini içeren dosyaları ayrı ayrı siteye yüklemelisiniz. Yollayacağınız dosya .csv uzantılı olursa iyi olur. Ama diğer uzantılar (xls, doc, docx, txt) yollandığında da sorun çıkarılmamaktadır.

.csv uzantılı dosya içerikleri aşağıdaki örnekteki gibi olmalıdır.
(Her domain bilgisi örnekteki gibi farklı satırda olmalıdır.)


domain.csv dosya içeriği
Örnek; (Domain adı, Firma yada şahıs adı soyadı, Telefon numarası, Mail adresi, Domain başlangıç tarihi, Domain bitiş tarihi)

deneme.com,Deneme Pazarlama Ltd.Şti.,02129999999,info@deneme.com,11.02.2015,11.02.2016
orneksite.com,Mustafa Öztürk,03124444444,denemedeneme@hotmail.com,21.04.2014,21.04.2018

hosting.csv dosya içeriği
Örnek; (Domain adı, Firma yada şahıs adı soyadı, Telefon numarası, Mail adresi, Hosting başlangıç tarihi, Hosting bitiş tarihi)

deneme.com,Deneme Pazarlama Ltd.Şti.,02129999999,info@deneme.com,11.02.2015,11.02.2016
orneksite.com,Mustafa Öztürk,03124444444,denemedeneme@hotmail.com,21.04.2014,21.04.2018
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al