CSS nedir önce bunun açılımına bakmak gerekir. CSS (Cascading Style Sheets) internet sayfalarının görünümünü değiştiren bir biçim dosyasıdır. CSS'nin kendine has kuralları ve özellikleri vardır. CSS sayfa içerisinde her bir elemana ait farklı özellikler atama işlemini gerçekleştirir. CSS'nin özelliklerine bakıldığında, Html sayfasındaki nesnelerin görüntüsünü belirler. Bu çatı altında html 4,0 sürümü için çalışmalar yapılmış olup, değişik stil dosyaları geliştirilmiştir. CSS ayrı bir dosyada. css uzantısı ile saklanabilmektedir. Bu çalışma ile web sayfaları daha hızlı çalışır ve açılış hızını da oldukça etkiler.
CSS dosyasını kullandığınızda web sayfalarınızın görünümü değişir ve yeni özellikler katmış olursunuz. CSS kullanımı web tasarımındaki önemine gelince, web tasarımcıların ilk ve önemli araç gereçlerinden olan CSS ile web sayfaları daha bir düzenli olur ve sayfa açılış hızında oldukça hızlanır. Webmasterlar sitelerindeki CSS iskeletlerini oldukça titizlikle kodlarlar. Bu çalışmalarında sonuç ise mükemmeldir. CSS ayarları düzgün yapılmış ve siteye uyarlanmış bir web sitesi bir web tasarım harikası olarak adlandırılır. SEO çalışmaları içinde önemli bir yeri olan CSS çalışması, web tasarım işlemlerinde oldukça önem arz eder. Flash animasyonlar yerine CSS web tasarım çalışmaları yapan bir webmaster SEO açısından Google gibi arama motorlarında üst sıralara hızlı bir şekilde çıkmaktadır. Bu açıdan büyük öneme sahip CSS iskelet oluşumunu tüm webmasterlar dikkatli bir biçimde irdeler ve web sitelerine uyumlu hale getirirler.
Arama motorlarında daha üst sıralara çıkmak isteyen her webmaster web sitelerinin tasarımlarına CSS uygulamasını monte ederek, daha hızlı açılmalarını sağlar ve hızlı açılan bir sayfa hem kullanıcıyı, hem ziyaretçiyi hem de Google arama motorunu sevindirir. Bu netice sonucunda da CSS kullanılan web tasarıma sahip site arama motorlarında istediği yere ulaşmış olur.
Yüksek sıralamalar web siteleri için önemlidir ve SEO ile birlikte CSS işlemi aynı web tasarım işi içine sokulduğunda, o site için artık hiçbir engel olmaksızın arama motorlarında istediği sırayı elde eder. Kaliteli bir sayfa için dünya standartları olarak kabul edilen, W3 standartlarına uyum ve ziyaretçilerin ulaşmak istedikleri bilgileri anında ve hızlı ulaşmasını sağlar. CSS yine aynı zamanda her tarayıcıda farklı gözüken siteler için birebir bir çözümdür. Web tasarımda en çok dikkat edilen bir husus ise bir web sayfasının her kullanıcının farklı tarayıcı kullandığını varsayarsak, her tarayıcıda sitenin aynı gözükmesini büyük ölçüde katkı sağlar.
CSS ile web tasarımı yapan webmasterlar bu hususlara çok dikkat ederler. Her tarayıcıda bir sitenin aynı gözükmesini isterler ve bunun üzerine CSS çalışmalarını sıklaştırırlar. Opera, mozilla, Explorer gibi farklı tarayıcıların hepsinde gösterilebilecek ortak html yapısına W3 standartları denmektedir. Tüm web tasarımlar, W3 standartları çerçevesinde hazırlanmalı ve bu konulara özen gösterilmelidir. Web sitesi tüm browserlarda kullanılabilecek kodların dışına çıkılmamalıdır. Animasyonlu sayfalara göre en büyük avantaj olan SEO çalışmaları, arama motorları optimasyonu çalışmaları doğrultusunda, kodlamalara özen gösterilmeli ve kodlar iyice elenerek çalıştıklarından emin olunmalıdır. Görsel malzeme boyutlarında uyum sağlamalı ve gereksiz kod kullanımından kaçınılmalıdır.
Kod ve görsel azaltılarak çalışma sürdürülmelidir. CSS kullanan bir web sitesi için CSS kullanımının hiçbir olumsuz yönü yoktur. Aksine CSS kullanımı web sayfalarını düzene sokar ve görünüm kolaylığı sağlar. CSS dosyası farklı oluşturulursa eğer web siteniz farklı tarayıcılarda bozuk gözükebilir veya farklı görüntüler ortaya çıkabilir. Bu hususa dikkat etmek gerekir. Elbette bu durum CSS nin olumsuz etkisi değil, yazılımcının yanlış çalışma biçimidir.