Yaşadığımız çağda teknolojik anlamda oldukça ileri bir konumda bulunmaktayız. İnternet teknolojisinin kullanılmasıyla birlikte, diğer teknoloji alanları baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Bu nedenle de internet, tüm teknolojilerin tepesinde konumlanmış durumdadır. İnternetin son derece yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte internet üzerinde bulunan web sitelerinin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Şu anda internet üzerinde 10 milyara yakın web sitesi bulunmaktadır. Web sitesi açmanın oldukça kolay olması ve herhangi bir yükümlülük veya zorunluluk içermemesi nedeniyle web sitelerinin sayısı her geçen gün daha da fazla artmaktadır. İşte bu nedenle de internet kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek web sitelerine ulaşabilmeleri açısından getirilmiş bazı web sitesi standartları bulunmaktadır. Tabi ki bu standartlara uymamak bir yaptırım sonucunu doğurmamaktadır. Ancak bu belirlenen standartlara uygun olmayan siteler arama motorlarında veya internete girmek için kullanılan web tarayıcılarında yer alamamaktadır. Böylesi bir durumda da web sitesinin çok düşük düzeyde ziyaretçi sayısı ile faaliyetine devam etmek zorunda kalması söz konusu olacaktır.
W3c, dünya ağ birliğidir. W3c, İngilizce world wide web consortium olan kavramın içinde yer alan 3 tane w ve bir tane c harfinin kullanılması ile oluşturulan bir kısaltmadır. İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlanması nedeniyle bir kontrol mekanizmasının oluşturulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. İşte bu nedenle de W3c, web’i bulan kişi olan Tim Berners-Lee tarafından MIT ve CERN bünyesinde 1994 yılında oluşturulmuştur. İnternet kullanıcıları web sitelerine bazı tarayıcılar kullanarak girmektedirler. Örneğin günümüzde kullanıcılar İnternet Explorer, Google Chrome, Firefox gibi tarayıcılar aracılığıyla internet sitelerine girmektedirler. İşte W3c standartlarının amacı kullanılan bu tarayıcılarda belirli kurallar belirleyerek tüm dünyada aynı özelliklere sahip web sitelerinin kullanılmasını sağlamaktır. Bu amaçla oluşturulmuş standartlar günümüzde birçok site tarafından kullanılmaktadır.
W3c standartlarının hayati önem taşıması ise bu standartların arama motorları tarafından dikkate alınmasıyla başlamıştır. Çünkü günümüzde artık arama motorları W3c standartlarına uygun bir şekilde kurulan web sitelerini arama sonuçlarında üst sıralara taşımaktadırlar. Bu nedenle de web siteleri de arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek için web sitelerini W3c standartlarına uygun bir şekilde düzenlemeye çalışmaktadırlar. Bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmalara seo denilmektedir. Bu nedenle de W3c standartları seo açısından da oldukça önemli hale gelmiştir. Seo, bir arama motoru gibi düşünüp web sitesinin buna göre düzenlenmesidir. Bu nedenle de bir web sitesi kendisini W3c standartlarına uygun hale getirerek seo açısından da oldukça faydalı bir iş yapmış olacaktır. Bu sayede arama motorlarında üst sıralarda yer alma imkânı elde edecek olan web sitesi, bu sayede ziyaretçi sayısını artıracaktır. Ziyaret sayısının artması da bir web sitesinin en çok önem verdiği konu olduğu için W3c standartları, web sitelerinin vazgeçemeyecekleri kılavuzları olacaktır. Bir web sitesinin W3c standartlarına uygun olup olmadığını anlamak için W3c validator kullanılması gerekmektedir. Web sitesinin Wc3 standartlarına uygun olup olmadığını anlamak için http://validator.w3.org/ adresine girilip burada sitenin adı ilgili kısma yazılmalıdır. Ayrıca burada web sitesinin hangi yönlerinin hatalı olduğu da anlatıldığı için gerekli yönlendirmeler takip edilerek web sitesinin W3c standartlarına uygun hale getirilmesi mümkündür. Bir web sitesinin W3c standartlarına uygun hale gelmesi, arama motorlarında üst sıralarda yer alan değerli bir site olması anlamına geleceği için bu konuda tüm dikkat ve özenin gösterilmesi web sitesinin geleceği açısından son derece önemlidir.
Bu makale http://webtasarimevreni.com/w3c-nedir-nasil-kullanilir/ sitesinden alınmıştır.