Arkadaşlar, yazıyı tesadüfen buldum. Bilişim sektöründe olan arkadaşların okumasını tavsiye ederim. Belki bu konuda soru soran arkadaşa aranızdan cevap vermek isteyenlerde olacaktır.

Hocam size blog'unuzda bıraktığınız e-postan ulaşayım dedim ama olmadı, kısmaet buradanmış :) aynen copy paste yapıyorum :)

Hocam merhaba;

Bu postayı değerlendirmeye alır da okurmusunuz bilemiyorum ama yine de zaman ayırıp yazayım dedim, siz de zaman ayırıp cevap yazarsınız belki :)

Size linklerden linklere tıklaya tıklaya ulaşmış bulunuyorum, çıkış noktam EXA bilgisayar, developed by Erk Yazılım. Bu bir hastalık olmaya başladı bende. Webde gezinirken "aaa bunu kim yapmış, güzel olmuş" veya "iyi iş ne kullanmış ki yaparken" veya "kaçta kaçını kendi kodlamış acaba bir yerlerden en azından java script indirip damp etmiş mi" diye sayfaları kurcalar dururum. Eposta adresini de kaynak koddan buldum :)

İçten bir girişten sonra geleyim asıl konuya :) Kısaca kendimi tanıtayım, ben;

- Hacettepe Üniversitesi Edebiyat fakültesinden yeni mezun olmuş, 24 yaşında, alanını gram sevmeyen, ileri düzeyde ingilizce bilen, işsiz bir gencim,
- Okulda HTML, VB Script öğrenip Access'e bağlanıp veri alıp verebilecek düzeyde uygulamalar yaparak programcılığı çok ama çok seven, (Bu arada "Hello Word" olayını aşmış gördüm kendimi :))
- Fakat sevmediği bölümünün derslerinin ağır yükünden dolayı alan dışı bir konu olan "programla dillerine" çalışamayıp, hiç bir dili tam olarak bilmeyen :(
- Veri tabanı yönetim sistemleri dersini NATO Enformasyon Başkını'ndan almış, 95 ile geçmiş, (120 kişilik sınıftan 4 kişinin geçtiği, geçenlerin 50 ortalamayla geçtiği... Biraz da övüneyim :)) "modelleme de kralını tanımam" deyip, sql konusunda pek de bilgisi olmayan,
- Bu konuda artık somut adım atmaya başlayıp, yazılım mühendisi olmak isteyen,
- Arkadaşları Yüce Bilgi Akademisine giderken, kursları gereksiz bulan, bu yüzden kurs yerine mezun olduğu üniversitesinin bilişim enstitüsünde tezsiz yüksek lisansa başlamaya karar veren,
- Çalışmaya nereden başlaması gerektiğini bilmeyen,
- Kafasında onlarca proje olan,
- Erk Yazılımın geliştirdiği düzeyde yazılımlar geliştirmek isteyen,
- Avustralya'ya göç etmeyi kendine en büyük hedef koyan Biriyim :)

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda; :)

Hocam şimdi az buçuk bilgisayar nedir, nasıl işler, compiler nedir, nasıl işler gibi konularda bilgim var. Programlamanın mantığını da az çok kaptım diyebilirim. Bir programla dilini yiyip bitireyim diyorum. Bu yüzden kendime dünyanın en iyi yayıncılarının Java kitaplarından indirdim, İngilizcem de var, gayet iyi anlayabiliyorum. Fakat Java bana biraz karmaşık geldi. Çok fazla detay var. Ezberlenecek onlarca dizilim var. Gözüm korktu açıkçası :) Bir de kitapları baştan aşağıya incelediğimde, örneklerinde şunu görüyorum; ben bunları yazsam ne olacak? Hepsi sanki bana işe yaramaz programlarmış gibi geliyor. Mesela java ile EXA'nın sayfasını nasıl yapabilirim dediğim de (ajax olaylarına girmeden :) web 1.0 takılıyorum) kalakalıyorum. Tomcat ne? Nasıl çalışıyo öğrenebilmiş değilim, jsp olayıbaşka bişi, web servisleri başka bişi, appletler bambaşka bişi...Off çok karmaşık :( Daha fazla yazıp uzatmayım, şimdilik bunları yapıyorum...

Hocam ben şimdi doğru yoldamıyım bunu bile bilmiyorum. Java bu ülkede ya da dünyada ne kadar geçerli? Hangi alanlarda kullanılır, ben bu alanlarda çalışabilirmiyim... bunları da bilmiyorum. Çok kötü köşeye sıkışmış bir vaziyetteyim. Bir yandan da acaba .net mi kassam diyorum (C#, MSsql vs.)

Hocam kısacası neyi nasıl yapayım, nereden başlayım, piyasa ne istiyor gibi (bir yandan da işsizim) sorulara ben cevap bulamadım, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Piyasanın taa içinde olan siz, ne tavsiye edersiniz? Benim "iyi yazılım mühendisi" olabilmem için ne kadarlık bir süre gerekli? Ya da pes edip, işsiz güçsüzdolanayım mı ortalarda :) ?

Üşenmeyip buraya kadar okuduysanız çok sevinirim doğrusu, teşekür de ederim:) Benim için de bir nevi terapi oldu :) Oh bee içimi döktüm :)) Cevaplarsanız da apayrı bi güzel olur :)

Selamlar efendim...


//Bu mesaj 4 yıl önceye ait. Ama ne hikmetse hala sorular ve sorunlar aynı. Hâla bir çok insan nereden başlayacağını bilmiyor..

KAYNAK