Günümüzde teknoloji şirketlerinin yaşadığı problemlerden biri de kalifiye yazılımcı bulmanın gittikçe daha da zor hale gelmesi. Bu soruna çözüm arayan şirketlerin yaz okulu, uzun staj programları ve üniversite iş birliktelikleri gibi birçok çözüm yolu denediğini görebilirsiniz. CoderDojo ise biraz daha farklı.
James Whelton (kendisi sadece 19 yaşında) ve Bill Liao’nun fikir babalığını yaptığı CoderDojo, 7-18 yaş arası çocukların temel düzeyde HTML, CSS, JavaScript, PHP gibi teknolojileri öğrendiği bir etkinlik. İlk olarak teknoloji şirketlerinin yoğunluğu ile dikkat çeken Dublin’de denenen proje yakaladığı başarı sayesinde İngiltere’de de düzenlendi. Şimdi ise GitHub sponsorluğunda 25 Şubat’ta San Fransicco’ya taşınıyor. Sonraki duraklar ise şimdiden belirlenmiş durumda: Boston ve New York City.
Tamamen ücretsiz olarak düzenlenen eğitimlerde her bir ders saati konu anlatımı ve uygulama olmak üzere 2′ye ayrılmış durumda. Foursquare’le birlikte iyiden iyiye alıştığımız badge/rozet sistemi CoderDojo’da da kendine yer bulmuş. Temel düzeyde HTML, CSS, JavaScript, PHP gibi konuların anlatıldığı dersler sonucunda öğrenciler 4 seviyeden oluşan rozetleri kazanabiliyorlar. Açık kaynak yazılımın ne olduğu ve paylaşım alışkanlığının önemi de vurgu yapılan konular arasında.
CoderDojo’un en güzel yanlarından birisi ise etkinliğe teknoloji şirketlerinden gelen konuşmacılar. Ve aynı zamanda öğrencilerin toplu olarak gerçekleştirdiği şirket turları. Bu söyleşi ve geziler sayesinde küçük yaştaki öğrencilerin yazılım sektörü hakkında yerinde gözlemler yapması mümkün olabiliyor. İrlanda’da Google’ın yakından takip ettiği CoderDojo’nun San Francisco’daki sponsorunun Github oluşu şirketlerin bu konuyu ne denli ciddiye aldıklarının en büyük göstergesi.
İrlanda’da düzenlenen CoderDojo öğrencilerinden birinin (12 yaşında) Mac App Store’da bulunan (İrlanda Marketi) ücretli uygulamalar kategorisinde 1. sıraya kadar ulaşan bir uygulama geliştiridiğini de paylaşalım. Küçük yaştaki öğrencilerin yazılım geliştiriciliğe daha bilinçli bir şekilde bakmasını sağlayan CoderDojo gibi etkinlere ülkemizde de rastlamak dileğiyle.
Kaynak: http://www.webrazzi.com/2012/02/16/coderdojo/