İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) isimli bir çalışma grubu HTTP 1.1 sürümündeki dezavantajları ortadan kaldıran yeni HTTP 2.0 protokolünü gelecek yıl standart kabul edileceği ise bu yıl belli olacak.

Google ve Microsoft kendi çalışmalarını yürütüyorlar ve ikisi de kendi standardının kabul edilmesi için bastırıyor.Google, halihazırda iki yıldır kullanmakta olduğu SPDY protokolünün kabul edilmesini istiyor.Bu protokol halen HTTP 1.1′in eksiklerini gidermek için kullanılıyor.Firefox, Chrome Silk tarayıcı ve Kindle bu protokole adepte olmuş durumda.

Microsoft’un perspektifinden ise Google’ın çözümü mobil cihazlara odaklanmış bir yazılım olduğu için yeterli değil.Microsoft yeni protokolün hem hız problemini çözmesini hem de mobil cihazlarda kullanılmasını istiyor.

Microsoft’un aklındaki konseptte, istemcinin ve sunucunun karşılıklı sorgulama yapıp durmaksızın veri göndermek durumunda olan pek çok uygulamanın ihtiyaçlarını karşılıyor.Fakat, hangisi kabul edilirse edilsin, önümüzdeki yıl bizi çok daha hızlı bir web deneyimi bekliyor olacak.

Kaynak