freelance iş ilanları

Kıvılcım İstanbulluoğlu: "İlk domainimi 1998'de aldım" [Röportaj]

4 Mesajlar 1.557 Okunma
lstbozum
smsonayhizmeti

Atakan Atakan Emekli. Kullanıcı
  • Üyelik 20.05.2011
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek -
  • Konum Aydın
  • Ad Soyad A** U**
  • Mesajlar 6139
  • Beğeniler 2442 / 2410
  • Ticaret 12, (%100)



Portföyünde bulunan 1500 Türkçe domainden dolayı, Türkiye'deki internet dünyasında adını sıkça duyabileceğiniz ama sektör içindeki yakın arkadaşları haricinde çok fazla kişinin hakkında bilgi sahibi olmadığı Kıvılcım İstanbulluoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdim. Hakkında merak edilen birçok konuda sorular sordum, cevaplar aldım. Benim için oldukça değerli olan bu röportajı umarım siz de beğenirsiniz. Sözü çok fazla uzatmadan röportaja geçelim.


İlk domaininizi ne zaman almıştınız? Bize o yıllardaki domain piyasasından, domainlerin nasıl alındığından bahsedebilir misiniz biraz?
İlk domainimi 1998'in Ocak ayında satın aldım. O zamanlar, tek bir yazman vardı ve domainler Network Solutions üzerinden e-posta ya da faks yoluyla alınıyordu. 1998-1999 yılları İngilizce alan adları açısından oldukça hareketliydi. Marc Ostrofsky'nin 1997'de 150,000 $'a aldığı business.com'u $7.5 milyon dolara satması bir çok insanın ilgisini domainlere çekmisti. 1999'da nokta com (dotcom) balonun patlamasından sonraki yıllarda kaliteli bir çok isim düşmeye başladı. Bu süreç, oyuna geç gelen bir çok kişi için yeni fırsatlar doğurdu. Bilgisayar başında ya da bazı scriptler ile düşen domainler yakalanmaya çalışılıyordu. 2000 yılında Snapnames gibi alan adı yakalayan ve bunları açık artırmaya sunan şirketler ortaya çıktı. Ve sonrasında koca bir sektöre dönüştü bu.


Portföyünüzde toplam kaç domain bulunuyor?
Noktala'nın elinde 1500 civarı Türkçe alan adı var. Rakamın başkaları tarafından abartılmasının nedeni kalitenin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Oysa, bizimkinden daha büyük 5-6 tane Türkçe portföy var.


Türkiye piyasasında her ne kadar elinizdeki jenerik Türkçe domainlerden dolayı tanınsanız da yabancı dillerde de domainleriniz var sanırım?
Portföyde Çince, Japonca, İngilizce, İspanyolca ve Portekizce gibi çesitli dillerde domainler de bulunuyor.


'Kıvılcım İstanbulluoğlu' domain satmaz diye bir ön kabul var, gerçekten domain satmıyor musunuz hiç? Veya, domain satmamanızın sebebi nedir?
Portföydeki isimlerin önemli bir kısmı geliştirilmek ya da üzerinden hizmet satmak (hover.com'un turk.org vb isimlerle yaptığı gibi) için alındı. Fakat çeşitli nedenlerle araya başka öncelikler girdi. Bunun dışında alan adı sektörü çakışmanın, dolayısıyla da sürtünmenin en yoğun olduğu sektör. Aynı domaine sahip olmak isteyen, on binlerce kişi olabiliyor. Domain konusunda bilincin düşük olması ve domainlerin eşsiz olması, teklifleri değerlendirme işini genellikle yorucu ve zaman açısından maliyetli bir hâle getiriyor. Nokta Domains portföyünü 2009'da açtı, bizim için ise şartlar daha yeni olgunlaştı. Projelerle ilgilenmek için, alan adlarının yönetimini profesyonel bir ekibe devrediyorum. 2012'den itibaren bazı domainler için teklifler değerlendirilmeye başlanacak.


Şimdiye kadar hiç Türkçe domain sattınız mı? Bize bunlardan bahsedebilir misiniz biraz?
10-11 yıl önce cicek.com ve insan.com'u satmıştım. İkisini de kullanma niyetiyle almıştım, ama onları satıp yerine başka isimler almak daha doğru bir karardı. Bunların dışında özel nedenlerle sattığım bir kaç Türkçe isim daha olmuştu.


Sahip olduğunuz domainlerin sanırım hepsi moniker.com'da kayıtlı, bunun özel bir sebebi var mı? Ve, bir domain firmasında hangi özellikleri ararsınız?
Hepsi olmasa da, domainlerin çoğunluğu Moniker'de kayıtlı. Moniker'in ilk müşterilerindenim ve üst düzey yöneticileriyle iyi ilişkilerim var. Benim için sırasıyla güvenlik, destek ve fiyat en önemli özellikler.


Türkiye'deki domain piyasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce piyasa gelişim içerisinde mi ve domain konusundaki bilinç düzeyi artıyor mu?
Bir kaç oyuncuyu saymazsanız, Türkiye'de şirketler daha yeni yeni internetten iyi paralar kazanmaya başlıyor. Eskiden olmayan bir rekabet ortamı var ve rekabet git gide daha da artacak. Jenerik domainlerin kullanımında bir artış göreceğiz. Bizimki de dahil olmak üzere bazı portföyler ilk kez piyasaya açılıyor. Ayrıca .com.tr'ler konusundaki kısıtlamalar yakında kalkıyor. Bütün bu gelişmelerin, Türkçe domain piyasasını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.


Domain işi ile uğraşanlara/uğraşmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?
Büyümekte olan bir sektörde fırsatlar tükenmez, fakat iyi bir portföy oluşturmak dışarıdan gözüktüğünden daha zor. Herşeyden önce, değerleme konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Satışları yakından takip etmeleri onlara çok şey katacaktır. Büyük oyuncuları yakından izlesinler ama kendi ihtiyaçlarına göre hareket etsinler. Kendi aralarında bol bol tartışmalarında fayda var. Niceliğe değil, niteliğe önem vermeliler. Ayrıca, bariz marka ihlallerinden mutlaka uzak dursunlar. Son olarak, projelendirebilecekleri isimleri almalarını tavsiye ederim.


Yeni domain uzantıları ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
Yeni uzantılar genellikle heyecan yaratıp, 1-2 yıl sonra hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor. Uzantı, alan adının değerini belirleyen en önemli etkenler arasında ve .com dünyanın en büyük markalarından biri. Açıkçası .com'un Çince, Japonca vb dillerdeki versiyonları dışındaki yeni uzantılar beni heyecanlandırmıyor.


TR uzantılı domainlerle ilgili düşünceleriniz nedir? Ayrıca, önümüzdeki aylarda herhangi bir ek uzantı olmadan sadece .TR uzantısının kullanıma açılacağı açıklanmıştı. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
.TR ne yazık ki, bugüne kadar iyi yönetilmedi. Serbest politikaların izlenmemesi, uzantının gözden düşmesine neden oldu. Marka yoluyla jenerik isimlerin alınmasına izin vererek de, kişileri arkadan dolaşmaya kendileri teşvik ettiler. Bildiğim kadarıyla, önce a.com.tr uzantılar serbestleştirilecek, a.tr ise bir süre sadece kamu kurum ve kuruluşları tarafından kaydedilebilecek. Hem a.com.tr'nin, hem a.tr'nin olması bence .tr uzantısı için dezavantaj. Yine de, uzun vadede değerleneceklerini düşünüyorum. En önemlisi, bu politika değişikliği domainler konusundaki bilinci oldukça arttıracaktır.


Önümüzdeki dönemde domain ile ilgili projeleriniz olacak mı?
Genelde hep bir kaç oyuncunun adı geçiyor ama aslında irili ufaklı portföy sahibi olan binlerce insan var. Bize ait 1500, en önemli oyunculardan biri olan Nokta Domains'e ait ise 5000 Türkçe alan adı var. Oysa, Türkçe anlam içeren domain sayısı 1.5 milyondan fazla. Polonya gibi görece küçük bir pazara hizmet veren aftermarket.pl sitesinde, yaklaşık 151,000 alan adı satılık olarak listelenmiş durumda. Türkçe domainlere yönelik kaliteli bir platformun, bir yılda bu rakamı yakalayabileceğini düşünüyorum. Piyasanın akışkanlığını sağlamak için, herkese açık olacak bir platform hazırladık. Ancak, geçtiğimiz aylarda Türkiye'de yaşadığımız bazı sorunlar nedeniyle, bu projeyi ertelemeye karar verdik. Onun yerine, başkalarına ait platformlara dışarıdan destek verebiliriz.


Sürekli takip ettiğiniz domain ile ilgili bloglar/internet siteleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Düzenli olarak thedomains.com, domainnamewire.com ve dnjournal.com'u takip ediyorum. Uzun süredir yazmıyor ama Frank'ın blogu sevenmile.com hâlâ güzel bir kaynak.


Yeri gelmişken domainom.com hakkında ne düşündüğünüzü de sorayım?
Bence domainom.com büyük bir boşluğu dolduruyor. Daha çok yazı yayınlanırsa, çok daha güzel olacağına eminim. Bence sektörü geliştirmek isteyen oyuncular, bu tarz kaliteli içerik üreticilerini desteklemeli.


Bu değerli röportaj için teşekkür ederim. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Yalnızca Türkiye'de 30-35 milyon internet kullanıcısı ve 1 milyondan fazla şirket var. En değerli isimleri, orta ve büyük boy şirketler satın almaya çalısıyor. Bazı genç girişimcilerin elinde gerçekten güzel domainler var. Özelllikle çok genç yaştaki arkadaşlarımızın, kendi aralarında alışveriş yapmaya öncelik vermesi gerekir. Son olarak, röportaj ile domain platformunun açılışını aynı zamana getirmek istiyorduk. Platform konusundaki kararsızlığımız istemeden sizi bekletmemize neden oldu.

Röportaj domainom'a aittir.
Kaynak: http://www.domainom.com/20120106/kivilcim-istanbulluoglu-ilk-domainimi-1998de-aldim-roportaj
 

 

wmaraci
reklam

SafakCALiSKAN SafakCALiSKAN lafliyorum.com Kullanıcı
  • Üyelik 11.12.2011
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Amele V.2
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad Ş** Ç**
  • Mesajlar 4640
  • Beğeniler 1124 / 1124
  • Ticaret 7, (%100)
1500 domain mi
domain registerlar bu kişiye mi çalışıyor?
 

 

Atakan Atakan Emekli. Kullanıcı
  • Üyelik 20.05.2011
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek -
  • Konum Aydın
  • Ad Soyad A** U**
  • Mesajlar 6139
  • Beğeniler 2442 / 2410
  • Ticaret 12, (%100)

depresan adlı üyeden alıntı

1500 domain mi
domain registerlar bu kişiye mi çalışıyor?


1500 sayısı yüksek ama olabilir bunda birşey yok ki :) İstediği sayıda domain tescil ettirebilir.

Ayrıca Nokta Domains'e ait 5000 Türkçe alan adı olduğunu söylemiş.
 

 

SemihT SemihT Sms Onayı Gerekli Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 28.04.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Stajyer Muhasebeci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 1252
  • Beğeniler 103 / 134
  • Ticaret 28, (%100)
22.500 TL iyimiş :D
 

 

wmaraci
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al