Bugün ki haftalık röportajımızda ShiftDelete.net editörlerlerinden Murat Sağlam ile “Akıllı telefonlar ve İşletim Sistemleri” hakkında röportaj gerçekleştireceğiz. Kendisi bizi kırmadı ve bu yazımıza konuk oldu. Röportajı soru cevap şeklinde gerçekleştireceğiz ama öncelikle Murat beye kendisini bize tanıtmasını, kariyer sürecini ve ShiftDelete.net’teki editörlüğü hakkında biraz bilgi vermesini rica ediyoruz.

Merhaba, ben Murat Sağlam. 26 yaşımdayım ve Marmara Üniversitesi’nde Radyo TV ve Sinema bölümünde 3. Sınıf öğrencisiyim.

1 yıldır ShiftDelete.Net’teki editörlük görevime devam etmekteyim. Editörlük hayatıma ise 2006 yılında Merlin’in Kazanı adlı oyun sitesinin dış yazar aramasıyla başladım. İnceleme yazılarım Merlin’in Kazanı’nda oldukça fazla ilgi görünce editöryel kadroya katıldım. Ardından ShiftDelete.Net’ten gelen teklifle Türkiye’nin en önemli teknoloji sitesinin yazarları arasında kendimi buldum diyebilirim.


Kendisi hakkında bizi bilgilendirdiği için teşekkür ediyoruz ve röportajımıza geçiyoruz. Hemen ilk sorumuzla başlayalım.

Murat bey sizce telefonlardaki işletim sistemleri arasında en üstün kullanım sağlayan sistem hangisidir?

Kullanım konusu açıldığında iOS’un üzerine bir işletim sisteminden söz edilemez. Bugün tek bir akıllı telefon ve tek bir tablet üzerinde kullanılmasına rağmen bu kadar talep görmesinin nedeni de budur. Hatta halk arasında ‘kadınlar bile kullanılabiliyor’ gibi cinsiyet ayrımcılığı yapan bir tanımın kullanılmasının sebebi de budur. iOS tartışmasız en kolay, pratik ve üstün kullanımlı işletim sistemidir.

Nokia, Türkiye’de hatırı sayılır bir yere sahip markalardan bir tanesi ve en çok tercih edilen sistemi ise Symbian. Symbian hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Diğer sistemlerin yanı sıra üstün özellikleri var mıdır?

Symbian artık ununu elemiş, eleğini asmış bir işletim sistemidir. Nokia’nın bu konudaki ısrarı, bir dönemin en büyük telefon üreticisi olduğunu unutamamasıdır. Ayrıca bildiğiniz gibi bir şey hakkında ‘biz başaramadık’ demek çok zordur. Hal böyle olunca Symbian desteğinin sürdürülmesi de normaldir. Symbian’ın diğer işletim sistemlerinden daha üstün olduğu bir nokta var mıdır bilemiyorum açıkcası. Muhtemelen hayır diye cevap vermek durumundayım.

Android telefonların özellikleri arasında hız ön planda. Android’i bu kadar hızlı yapan nedir?

Android işletim sistemlerinin bu kadar hızlı çalışıyor olmasının sebebi, işletim sisteminin düşük sistem ihtiyaçlarına sahip olarak hazırlanması. Ayrıca birlikte çalıştığı donanımlarla tam uyum içerisinde olması ve neredeyse tek tip işlemci, tek tip grafik çipseti ile birlikte çalışmak durumunda olması nedeniyle işletim sistemi oldukça hızlı çalışıyor. Tabii bir aylık kullanımın ardından işletim sisteminin şişerek yavaşlamaya başladığını da göz ardı etmemek gerek.

Android işletim sisteminden önce Symbian işletim sistemleri daha çok tercih edilirken, Android işletim sistemi piyasa sürüldüğünden bu yana geçen zamanda Symbian’ın gölgede kaldığını hissettik. Bunun nedeni ne olabilir?

Bunun sebebi Android’in kullanıcılara çok daha fazla özelleştirme imkanı sunması, açık kaynak koduyla istenildiği gibi modlanabilmesi ve tabii ki büyük akıllı telefon üreticilerinin desteklerini Android’e yöneltmeleri olarak gösterilebilir.


Android ile iOS karşılaştırıldığında nasıl farklar ortaya çıkıyor? Android bu farklılıkları kapatmak için kendini ne gibi geliştiriyor?

Aslına bakarsanız Android, iOS’tan çok daha gelişmiş bir işletim sistemi. iOS’un tek avantajı oldukça hızlı çalışması ve kullanımının oldukça basit olması. Android kanadında ise durum böyle değil. Uzun süreli kullanımda işletim sistemi Windows’a benzer bir şekilde şişmeye ve cihazı yavaşlatmaya başlıyor. iOS ise hiçbir zaman format atmanızı gerektirmeyecek kadar stabil bir şekilde çalışıyor.

iOS, kullanım baz alındığında gerçekten mükemmel bir sistem. Onu diğerlerinden ayıran özellik nedir?

Aslında bu sorunun cevabı soruda gizli. Kullanım alanında çığır açan bir işletim sistemi iOS. Genci yaşlısı, erkeği ya da kadını oldukça rahat bir şekilde kullanabiliyor ve bu da iOS’u diğeri işletim sistemlerine göre daha çekici kılıyor.


Son sorum ise küçük bir telefon karşılaştırması şeklinde olacak. Samsung Galaxy S III, iPhone 4S, HTC One XL, Huawei Ascend D Quad ve Sony Xperia S arasında bir seçim yapacak olsanız hangisini tercih ederdiniz? Bunu sebebiyle birlikte kısa bir şekilde açıklar mısınız?

Verdiğiniz listede iPhone 4S biraz sırıtıyor açıkcası. Çünkü diğer modeller firmaların amiral gemileriyken, muhtemelen eylül ayında duyurulacak yeni iPhone’u beklemeden bu soruya yanıt vermek olmaz. Fakat ille de bir yanıt istiyorsanız, iPhone 4S’ten yana tercih kullanacağımı belirtmek isterim. Sebebi ise çok basit, elim çok alışık ve kullanımı oldukça rahat. Neden Android işletim sistemine geçerek kendimi sıkıntıya sokayım ki?

Murat Sağlam’a bizimle gerçekleştiği bu röportaj için ve bizi “Akıllı telefonlar ve İşletim Sistemleri” hakkında bilgilendirdiği için çok teşekkür ediyoruz. Umarım sizin için yararlı bir röportaj olmuştur.

Kaynak: http://erenkeskin.com/shiftdelete-net-editoru-murat-saglam-ile-roportaj/