İki büyük rakip ve iki büyük arkadaşlık diyebileceğimiz önemli bir hikaye onların arkadaşlığı birisi dünyanın en büyük firmaları olan Microsoft ve Apple’ın yaratıcıları bu adamların arasındaki ilişki hep merak konusu oldu, onlarla ilgili detayları sizler için derledik.

Onların arkadaşlığı bazen samimi ancak çoğu zaman rekabet düzeyinde oldu, her ikisi de bir zamanlar ürünlerinin gelişimi için beraber çalıştılar sonralarda ise sıkı bir rakibe dönüştüler. Ancak her ikisi de birbirleri için çok önemli olduklarını biliyorlardı ve bu rekabeti de değerli buluyorlardı çünkü bunun sayesinde kendilerini geliştirebiliyorlardı.
Rekabet ortamı çok önemlidir insanın kendini geliştirmesi için ortam hazırlar bu sayede Jobs ve Gates birbirlerinin rakibi ve bazen de dost olarak markalarını geliştirdiler.

Jobs'a Göre Bill Gates;

Jobs bir röportajında Bill Gates için ”hayal gücünden yoksun, dar görüşlü ve türetiltilmiş dedi. Bir röportajında ise “Hap alsa ve dünyanın çatısına çıksaydı, (Gates) daha kapsamlı biri olabilirdi” diye söylemiş yani Bill Gates Steve Jobs için çoğu zaman çok sert konuşmalar yapmaz daha nazik olmaya çalışırdı ancak Steve Jobs Bill Gates’e karşı çoğu zaman eline geçen fırsatları değerlendirdi ve onun hakkında eleştirilerde bulundu.

Bill Gates'a Göre Steve;

Bill Gates dediğimiz gibi Jobs’a karşı çoğu kez daha nazik davranmayı tercih etti, elbette her ikisi de çok önemli isimler ancak Bill Gates yalnızca işini yapıyordu Steve Jobs ise hem işini hemde eleştirisini diyebiliriz.

Gates bir röportajında Steve için şöyle söylüyor:

”Steve, benim de içinde bulunduğum bu alana muazzam katkıları olan inanılmaz bir dahiydi. İkimizin de periyotları oldu, mesela Macintosh’un erken zamanları, bizim onlardan daha çok çalışanımız vardı ve tabii ki rakiptik. Benim üzerinde çok yoğun çalıştığım kişisel bilgisayarlar (PC) Apple’dan daha yüksek pazar payına sahipti. Ta ki son 5-6 seneye kadar… Steve’in Mac, iPhone ve iPad üzerindeki iyi çalışması kesinlikle meyvesini verdi. Tam anlamıyla bir başarıydı ve birbirimizin işlerinden her zaman keyif aldık.”



Ancak her iki adam da markalarına sadık birer yaratıcıydı birbirlerinden faydalandılar ve dostluklarını asla yitirmediler öyle Steve Jobs ölmeden önceki son yıllarda dostlukları daha da pekişti çünkü Bill Gates Microsoft’la daha az ilgileniyordu ve Melinda Gates vakfını kurmuştu.

Gates şöyle söylüyor;

“Steve ve ben beraber etkinlikler düzenledik ve daha nazik biri olamazdı… Microsoft’tan ayrıldıktan sonra, onunla daha çok zaman geçirdim.”

Jobs ölmeden önceki aylarda, Gates ona daha uzun süreli ziyaretlerde bulunmuştu. “Saatlerce geçmiş anılarımızdan ve gelecekten konuşurduk” diyor Gates… Daha sonra, eski düşmanının ölümü yakınken ona bir mektup yazmış. “Steve’e yarattığı marka hakkında ne kadar iyi hissetmesi gerektiğini yazdım. Çocukları hakkında yazdım, tanıdığım Jobs hakkında yazdım.”

Bu son jesti barışmak için yapmadığını söylüyor Gates ve ekliyor: “Yapılacak bir barış yoktu. Çünkü savaşmıyorduk. Büyük ürünler yaptık ve rekabet her zaman olumlu bir şeydi. Affedilecek bir yanı yoktu.”

Jobs’un ölümünün ardından Gates, eşi Laurene’dan bir telefon almış. Laurene Gates’e “Steve mektubundan çok memnun kaldı ve onu yatağının başucuna koydu” demiş.



Jobs ölmeden önce en büyük rakibinin kendisine yazdığı mektupu başucuna koymuştu bu Gates’e ne kadar değer verdiğini gösteriyor, iyi bir dostlukları olsun veya olmasın bu iki adam dünyayı değiştirdi, rekabetleri sayesinde markalarını geliştirme fırsatı buldular ve belki de birisi olmasaydı diğeri de olmayacaktı çünkü birbirlerine güç verdiler, son yıllarında ise çok iyi birer dost oldular…



KAYNAK:DİJİTOLOG.NET

“dijitolog.net internet sitesinde yayınlanan yazı ve haberlerin her türlü telif hakkı Dijitolog.net’e aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.”