Oyun oynayarak, internet üzerinden video izleyerek ya da irl yani vlog tarzı yayınlar yaparak sizde internetten para kazanmak ister misiniz? Ozaman doğru yerdesiniz. Size bu yazımızda Twitch.tv üzerinden yayın yaparak para kazanmayı anlatıcam.
Twitch.tv üzerinden ne kadar ücret kazanabilirim?
Öncelikle size bu işi ciddiye almanız için biraz yayıncıların kazançlarından bahsetmek istiyorum. Yurtdışında ünlü sayılabilen bir yayınca 50bin TL, binlerce takipçisi izleyeni olan ünlü bir yayıncı ise 500 bin TL gibi bir ücret kazanabilmekte. Yıllık kazançları sanıyor iseniz sizi şöyle dışarıya alalım. Bu rakamlar aylık kazançları. Türkiye de yayıncılarımızın en fazla kazancı ise 50bin TL tabiki bu söylentiden ibaret. Açıkçası bu yayıncının bu rakamların üzerine çıktığını düşünüyorum. Twitch.tv üzerinde izlenmeniz için en önemli etken oyunlarda ne kadar iyi olduğunuzdur. Tabi şunu belirtmekte fayda var kız değil iseniz bu geçerli. Eğer bayansanız direk yayın açtığınız gün size 50 ile 1500 arası kişi izleyecektir. Ancak ben size tamamen doğal, normal davranışlar ile para kazanma yöntemlerine giricem. Dekolte açarak ya da kameraya kafa atarak izlenme almanız için fazla bir bilgiye ihtiyacınız zaten yok.
Twitch.tv üzerinde kazanç nereden sağlanıyor?
1- İnsanlardan bağış alarak para kazanmak: İnsanlardan bağış almak için doğal olmanız, sevilmeniz ve oyunlarda iyi olmanız gerekiyor. Özellikle youtuber’lar 1 aydır Twitch.tv yayıncılarına güzel miktarlarda bağış atıyor. Bunun nedeni kendilerine içerik çıkarmak. Bağış 1 TL de olabilir 5000 bin TL de belli bir limiti bulunmuyor. Bu yüzden sevdiği yayıncıya binlerce TL bağış yapan insanlar mevcut. Bağış almanın en basit yolunu anlatmam gerekirse tamamen kendinize farklı bir karakter yaratın. Örnek olarak sizin ailenize insanların küfür etmesini sağlayın ve küfür ettiklerinde sinirlenin bolca para kazanabileceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak bu tarz karaktere sahip olan insan çok nadir çıkıyor. Twitch.tv sitesini sürekli çıktığı günden beri takip ediyorum ve bu tarz kişiler ayda 1 defa çıkabiliyor.
2- Abonelik sistemi: İnsanlar sizin kanalınıza 5 dolar karşılığında abone olabiliyor. Abonelik sayesinde kanalda bulunan ekstra özelliklere, simgelere erişim imkanları oluyor. Tabi ki abonelik sisteminin kanalınızda açılabilmesi için belli bir izlenmeye ve takipçiye ulaşmanız gerekiyor.
3- Sponsorluklar. Kitlenizin zevklerine göre çeşitli firmalardan sponsorluk teklifleri alabilirsiniz. Sponsorluklardan aldığınız ücret izleyici sayınıza göre değişim göstermektedir.
Twitch.tv üzerinde hangi konuda yayın yapmalıyım?
Twitch.tv üzerinde istediğiniz her oyunu oynamanız mümkün. Ancak önemli olan en fazla izleyici kitlesi olan oyunu bulmak. Özellikle bazı oyunlar yurtdışında fazla izlenme alsa da bizim ülkemizde sevilmeyebiliyor. Bu oyunlardan birisi heartstone. Yurtdışında binlerce izleyici kitlesi bulunan heartstone ülkemizde maksimum bin kişi tarafından izlenmekte.
Şu an Türkiye’de en fazla izlenen oyun League of Legends(LOL). Ancak oyun çok fazla sevildiği için yayın yapan kişi sayısı oldukça fazla. Bu kategoride yayın yapmak istiyor iseniz diğer insanlardan öne çıkmanız gerekiyor. Bunu nasıl sağlayabilirim diye sorarsanız öncelikle bu oyunda Challenger bir lige sahip iseniz izlenme sayınızın en az 100 olacağından emin olabilirsiniz. Ancak tabi ki konuşma yeteneğinizin de olması gerekiyor.
Bayan iseniz size tavsiyem irl yayınları. İrl yayınlarında insanlar ile sohbet ederek para kazanabilirsiniz. Dışarıda vlog tarzı yayın yapabilirsiniz. Bunun yanında sadece internetten video izleyerek para kazanmanız mümkün. Bayan iseniz dememin sebebi yanlış anlaşılmasın, bayan yayıncılar sohbet konusunda erkeklere oranla çok daha iyiler. Ancak oyunlarda maalesef aynı performansı sergileyemiyorlar. Çok iyi olduğunu iddaa eden var ise yoruma kanal adınızı bekliyorum.
Twitch.tv üzerinde yayın yaparak para kazanmak için aslında çok fazla gereksinim bulunmuyor. Elinizde belli bir bütçe yok ise para kazanmadan harcama yapmanızı tavsiye etmiyorum. Örnek olarak oyuncu koltuğu, oyuncu faresi ya da klavyesi gibi çeşitli ekipmanlara başta ihtiyacınız yoktur. Başlangıç olarak 1 adet kamera ve mikrofon yeterli. Para kazanmaya başladıkça ekipmanlarınızı geliştirebilirsiniz. Fare, klavye gibi ekipmanlar genel olarak sponsorlar tarafından size veriliyor. Bunların dışında güzel bir ortamda bulunmuyor iseniz yeşil perde kesinlikle gerekli. Yeşil perdeye yüksek bütçeler ödemek yerine aynı tonda kumaş alarak kendiniz evde yapabilirsiniz. Bunların dışında bana göre en önemli gereksinim özgüven ve hitabet.
Twitch.tv üzerinden yayın yapmaya başlayanlar ya da daha önceden yayın yaparak para kazanan kişiler kanal isimlerini karşılıklı etkileşim için yoruma yazabilirler.
Twitch.tv üzerinde yayın yaparak internetten para kazanma