Yaklaşık bir iki haftadır araştırmasını yaptığım ve yatırıma değer bulduğum kripto para altyapısını temel alan bir arama motoru. yapılma amacı herhangi bir kontrol mekanizmasına (merkeze -decentralized) bağlı olmayan ve sadece kullanıcıların sonuçları belirleyebileceği bir arama motoru kurabilmek. bu amaçla da dünyada hali hazırda kullanılan bütün arama motorlarında ve youtube gibi platformlarda arama yapabilmenizi sağlayan bir hizmet sunuyor. presearch.org adresi üzerinden bütün arama motorlarından arama yapabileceğiniz gibi dsearch.com adresinde kendi arama motorları da mevcut.
daha önce birçok konu anlatılmış ama araştırmalarım sonucunda değinilmemiş olanlardan biraz bahsetmek istiyorum. genelde kripto paralarda bitcoine alternatif olarak çıkan diğer coinler çok sağlam temellere dayanmıyor ve çok hızlı yükselişler ve düşüşler yaşayabiliyorlar. bunun sonucunda da o coin kaybolup gidebiliyor.
fakat eğer bir coinin arkasında gelir getiren bir sistem varsa, o coin uzun vadeli olarak bir yatırım aracı olarak da düşünülebilir.
presearche detaylı bakıldığında şu anda 1.3 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğu belirtiliyor ve sitesine aylık 10 milyon kullanıcı ziyareti yapılıyor. bu sayının tabi bir anlam ifade etmesi için bunu diğer kripto para ile ilgili olan yüksek ziyaretçi çeken sitelerle karşılaştırmak lazım. presearch'ten daha yüksek çeken coinmarketcap, coinbase ve binance gibi çok yaygın olarak kullanılan kripto para borsaları var. bu sıralamada presearch ilk 5'te bulunuyor.
bunun dışında gelir açısından da presearch diğer kripto para markalarına göre oldukça iyi durumda. firmanın aylık 90bin dolar yıllık ise 1.1 milyon dolarlık geliri mevcut. bu gelirler arama motorunda bazı kelimelerde sitelerini listelemek için ödenen paralardan geliyor. buna göre presearch kendi arama motoru olan dsearch'te bu işlem için 1000 arama başına 18usd alıyor. tabi buna ek olarak da kendi coin satışlarından gelir elde ediyorlar.
daha önce birçok defa üyelik linki verilmiş. ben de vereceğim tabi isteyenlerin üye olabilmesi açısından ama, basit bir şekilde arama yaparak para kazanabileceğiniz gibi şu anda büyüme potansiyeli olan bir firmaya yatırım yapma amacıyla firmanın coinlerini almak da mantıklı olabilir. ben şahsen denemek amaçlı 1000 presearch coin aldım geçen hafta. tabi bunu yapmaktaki sebebim artık sistemden kazanılan coinler, google'da olduğu gibi bazı anahtar kelimelerde sitenizi reklam amaçlı yukarı çıkarmak için de kullanılabiliyorlar. bu altyapı da dün itibariyle devreye girdi. firmanın duyurduğuna göre bu platform açılır açılmaz ilk 8 saat içinde 500 adet anahtar kelime için reklam verildi. yatırım tavsiyesi değil tabi şu an ama eğer önümüzdeki kısa zamanlarda yakalama şansınız olursa, şu anda değer açısından ve pazar hacmi açısından çok düşük olan ve pek de bilinmeyen bir yatırımınız olabilir. sizi incitmeyecek bir miktarla satın alıp kenara koymanın zararı olacağını düşünmüyorum.
şubat ayında da mobil uygulamalarını devreye sokacaklar ve bununla birlikte değerlerinin de artmaya devam edeceğini düşünüyorum.
tabi bunlarla uğraşmak istemezseniz aşağıdaki linkten chrome eklentisini indirip arama motoru olarak presearch'ü otomatik kullanabilirsiniz. arka planda da coinler birikecektir. normalde arama başına 0.25 pre coin veriliyordu ama ocak boyunca kendi arama motorlarında yapılan aramalar için 0.5 pre verildi. gerçi günde en fazla 8 pre coin kazanabiliyorsunuz. bu da an itibariyle 0.16usd civarı ediyor.
https://chrome.google.com/…jhbolemlchjhacbgckdjggod
üye olup arama yaparak pre coin kazanmak için de aşağıdaki linki kullanabilirsiniz link ile üye olursanız 25 pre coin alarak başlıyorsunuz, dediğim gibi arka planda biriken güzel bir yatırım olabilir. zamanında microsoft, apple daha hiç popüler değilken hissesini almak gibi...
https://presearch.org/signup?rid=1558022