Apple 2014 yılının son çeyreğinde elde etmiş olduğu başarı ile akıllı telefon piyasasının vazgeçilmez oyuncularından bir olduğunu kanıtladı. Firma dünya akıllı telefon piyasasında en çok satış yapan şirket oldu. Bu alanda Samsung’un yıllardır süren üstünlüğüne son veren Apple geçtiğimiz yaz tanıtmış olduğu iOS 8’le de bu piyasadaki güçlü oyunculardan biri olduğunu kanıtladı. iOS 7 versiyonu ile işletim sisteminde bazı radikal değişimlere giden firma, bir takım sorunlarla karşılaşmıştı. Ancak bu sorunları iOS 8 ve iOS 8.1.2 versiyonları ile aşmayı başardılar. İşletim sisteminin tercih edilme, benimsenme oranları %73’den %75 seviyesine çıktı. Tabi bu ani değişimde APP Store’de yer alan bazı uygulamaların iOS 8 ve üzerindeki modeller ile kullanılabilmesi de etkili oldu.

Kısacası firmada keyifler oldukça yerinde. Keyiflerin kaçmasına neden olabilecek bir husus uygulama geliştiricilerin elde ettiği gelire bakarak yapılan değerlendirmede Google’ın gerisinde kalınmış olması. Google 2*005 yılında Android şirketini almış ve oldukça akıllı hamleler ile piyasada iyi bir konum elde etmeye başlamıştı. Google Android Uygulama Geliştiriciler için video eğitim programları, açık kaynak kodlu ücretsiz yazılımlar sunuyor ve uygulama geliştirme aşaması ile sonrasında çok az prosedür uyguluyor. Sonuç olarak geçen yıl Google uygulama geliştiricileri yüz yirmi beş milyon dolar gelir elde ettiler. Apple ise bu rakama ulaşamadı. Çok sağlam bir altyapısı ve sadık bir müşteri kitlesi olmasına rağmen, aynı dönemde Apple uygulama geliştiricilerin elde ettiği gelir doksan milyon dolarda kaldı. Dolayısıyla firmanın bu alanda bir atılım yapması ve uygulama geliştiricileri için değişik avantajlar sağlaması sürpriz olmayacaktır.

iOS Uygulama Geliştirme:



Apple firmasının yarışta geri kalmasının sebepleri arasında uyguladığı ağır prosedürler ve uygulama geliştirmek için gerekli şartların biraz zorlayıcı olması yatıyor. Apple uygulama geliştiricileri devoloper lisansına sahip olmak zorunda. Daha doğrusu uygulama geliştirmeye başlamak için değil ama uygulamanın gerçek bir cihaz üzerinde çalıştırılabilmesi ve App Store’de yer alabilmesi için gerekli. Yani iOS geliştiricileri arasında yer alabilmek için iOS devoloper hesabı açmanız gerekiyor. Yazdığınız kodların herhangi bir şekilde anlam ifade edebilmesi için bu hesabı açmak zorundasınız. Apple App Store’de yayınlanan her uygulama için kazancın %60’ını geliştiriciye ödüyor. Açmak zorunda olduğunuz hesap ise ücretli. Sadece üniversite programından faydalandığınız takdirde hesabı ücretsiz açabiliyorsunuz. Diğer programlar ise tek kişilik program yani yıllık 99 dolar karşılığı tek kişi tarafından kullanılabilen hesap, Çoğunlukla profesyonel iOS uygulama geliştiricisi şirketler tarafından alınan senelik 299 dolarlık ve bir grup çalışan tarafından kullanılabilen hesap. Yazdığınız uygulamanın kullanılabilmesi yani markette satışa sunulabilmesi de oldukça uzun bir süreci gerektiriyor.

Onay almak için belli prosedürlerden geçmeniz gerekli. Onayı alamazsanız aynı işlemleri tekrar etmeniz gerekebilir. Ayrıca App Store’de yayınlamak ve satışa sunmak istediğiniz uygulamanızın haklarını satın almanız gerekiyor. Bu katı prosedürler ve yoğun bir rekabet olması iOS geliştiricilerini zorluyor. Ayrıca uygulamadan para kazanmaya başlamadan önce düşük miktarlı da olsa harcama yapmanız gerekiyor. Bir başka zorluk ise uygulama geliştiricisi olabilmek için iOS sistemini iyi bilmenizin gerekmesi. Bilmiyorsanız öğrenmek zorundasınız. Son olarak ise Apple’e uygulama üretmek için iOS işletim sistemine yani MAC bilgisayara ihtiyacınız var. Apple Mac bilgisayar edinebilirsiniz ama fiyatları çok pahalı. Bu sorunu aşmak için farklı bir yöntem tercih ediliyor. Microsoft Windows işletim sistemli bir bilgisayara sanal makine kurulumu yaparak bu sorunu aşabiliyorsunuz. Apple Mac bilgisayar yüksek fiyatının yanı sıra farklı bir kullanıcı ara yüzüne sahip olması ve kullanım farklılıkları nedeni ile de tercih edilmiyor. Yani bu sorunu aşmak için diğer yolu seçmek daha pratik ve makul bir çözüm.


Bu makale Web Tasarım Gezegeni sitesinden alınmıştır.