Apple bugün yine gövde gösteriri yaparak yeni Mac OSx sistemi olan Yosemite ve yeni mobil işletim sistemi olan iOS 8'i tanıttı.

Ben özet olarak geç olan ama mükemmel olan Mac ve iPhone arasında ki uyuma bayıldığımı söyleyebilirim. Gerek iPhone cihazınıza gelen aramaları Mac'inizden cevaplama, gerek Mac cihazınızdan yeni arama yapmak olduğu gibi aynı şekilde önceden Mac üzerinden iMessage alıp gönderimi yapılabilirken artık normal SMS'te alıp gönderimi yapılabilecek ki bu bence çok güzel bir özellik.

Peki iOS 8'de ki yenilikler neler?

Öncelikle "Galeri" esnekliği diyebilirim. Telefonunuzda çektiğiniz resimler artık iPad, iPod cihazlarınızda da görünür halde olacaklar.

Diğer bir özellikse mesaj gönderme ve alma özelliği. Telefonunuz tuş kilidindeyken size gönderilen bir sesli mesajı hiç telefonunuzda işlem yapmadan kulağınıza götürdüğünüzde mesajı dinliyorsunuz. Telefonu ikinci kez kulağınıza götürdüğünüz zaman da sizin sesli mesajınızı kayıt ediyor ve karşı kişiye gönderiyor. Aynı şekilde kolay lokasyon ve video paylaşımıda yeni iOS 8 'e renk katmış.

Tasarımda yapılan görselliklerde ön plana çıkıyor diyemem iOS 7 ile aynı görünüme sahip fakat eklenen bir kaç yeni özellik ile kolaylık sağlamış diyebilirim. Özellikle Mail uygulamasında ki kısayollar ve Multiapp bölümüne yeni eklenen kişiler hoş bir kolaylık sağlamış.

Klavyeye akıllı sözlük eklenmiş. Yani; mesela arkadaşınızı size bir sms attı ve sordu ki "Bu akşam sinemaya mı gidelim? Kafeye mi?" sözlük bunu algılayıp otomatik olarak "Sinema", "Kafe" ve "Emin Değilim" gibi sözcük öbeklerini size sunuyor. Aynı şekilde mesaj yazarkende akıllı tamamlama sistemi ile sizi tanıyarak yazma şeklinize göre tamamlama sistemini geliştiriyor.

Belkide en güzel özelliği diyebileceğim nokta ise Aile Paylaşımı (Family Sharing). Maksimum 6 kişiye kadar desteklenen bu özellik ile eklemiş olduğunuz 6 kişi bir kişinin satın almış olduğu ücretli uygulamaları kendileri de ücretsiz olarak kurabiliyor. Aynı şekilde Aile grubunu oluşturan kişi örnek veriyorum bu kişi Baba olsun. Onun kredi kartı sistemde tanımlı olduğu için oğlu bir şey satın almak istediğin bunun için şu isimli kişiye sormamız gerekiyor sormak ister misin yada vazgeçmek mi istersin gibi bir soru çıkıyor ve sor dediğiniz zaman; babanın telefonunda şu kişi şunu satın almak istiyor onaylıyor musunuz diye bir bildirim çıkıyor ve onay verirse o uygulama oğlunun telefonuna kuruluyor. Bunu 6 arkadaşta kullanabilirsiniz :)

iCloudDrive özelliği de olması gereken bir özellikti artık bütün dosyalarınıza iPhone, Mac, iPad, iPod ve hatta Windows bilgisayarlardan bile ulaşabilirsiniz.

Samsung tarafıdan da çıkarılan sağlık tabanlı bir uygulama Apple tarafından da geliştirilmiş ama maalesef millet olarak bunu pek kullanacağımızı sanmıyorum :)

En önemli özellikte uygulama geliştiriciler için yeni bir dil oluşturulması olmuş. Bu yeni dilin adı Swift. Oldukça kısa fonksiyonlar ile çalışan Swift, xCode 6 ile yeni Mac OSx işletim sisteminde karşımıza çıkacak.

Ben yeni Mac OSx ve iOS sistemlerini beğendim. Peki ya sizin düşünceniz?

Ek Olarak: iOS 8 iyi hoş güzel olmasına karşılık sanırım oluşan buglar yüzünden Beta 3 yada Beta 4 çıkana kadar en iyi seçenek hala iOS 7.1.1

WhatsApp ve AppStore bugları en büyük sorun olarak görülüyor şimdilik.
Ama test ettiğim özellikleri gerçekten çok iyi.