Merhaba arkadaşlar, hemen hemen iPhone, iPad ve iPod kullanan herkesin bildiği bir nevi bu cihazların açıklıklarından yararlanarak özgürleştiren bir yazılımsal uygulamadır Jailbreak.

Bilmeyenler için söylemek gerekirse; peki nedir bu Jailbreak?
Eğer Apple'ın iCihaz dediğimiz ürünlerinden birini kullanıyorsanız bildiğiniz üzere AppStore dışında bir 3.parti yazılım kurulumu yapamazsınız. Fakat Jailbreak (JB) ile cihazın açığından faydalanarak cihazınıza bir kapı açarak istediğiniz uygulamaları kurabilir ve ya silebilirsiniz. Peki yasal mı? Aslında bu konu çok tartışılır. Çünkü, iOS'lara JB işlemi yapan, çıkartan ve destekleyen aslında Apple'ın kendisidir. Apple, cihazlarına kullanıcıların müdehale edebilmesini olanak sağlıyor. Hatta, Apple içerisinde JB cihaz kullanan çalışanları da mevcut.

Peki bu JB benim cihazıma zarar verebilir mi?
Evet, kurulum aşamasında yanlış bir işlem yaptıysanız, cihazınız ile indirmiş olduğunuz ipsw dosyayı uymuyorsa ve ya herhangi bir başka nedenden dolayı cihazınız kitlenebilir, DFU moda geçebilir. Ama panik yapmaya gerek yok çünkü bu işlem tamamen yazılımsal bir müdehale olduğu için donanım olarak hiç bir zarar vermez ve Restore edip cihazınızı eski haline getirebilirsiniz. Her zaman JB yapmaya başlamadan önce muhakkak telefon backup(yedek) almayı unutmayın. Herhangi bir sorun karşısında Restore ettiğiniz durumda almış olduğunuz Backup geri yükleyebilirsiniz.

JB kurdum, tamam ya garantiye etkisi var mı?
Cihazınız garanti servislerine JB'li halde giderse bir çok servis tarafından geri çevriliyor. Nedeni, cihaz üstünde ki arıza kullanıcı hatası olarak sayılıyor. Bu duruma düşmemek için, cihazınızı Restore edip teknik servise gönderebilirsiniz. (Kırılma, parçalanma durumları hariç :o)

Ben yapabilir miyim? diyorsanız;
Evet tabii ki yapabilirsiniz. Yapma işlemi oldukça kolaydır. Nasıl yapacağınız ve sonrasında ki gerekli işlemleri de detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağım.

Peki, bir cihaza JB yapmaya değer mi?
Net bir cevap ile, elbette tabii ki değer. :rolleyes: JB iPhone kullanımının özgürlüğüne ve kolaylığına varacaksınız diyebilirim.