Merhabalar,

Çoğu üyelerimizin de sıkıntı çektiği sistem yavaşlığı ve aralıklı donmalarla maruz kalanlar ve maruz kalmamak isteyenler için temel düzeyde bir yönerge hazırladım. Bu yönergedeki adımlar sonucunda bilgisiyarınızdaki gereksiz süprüntü dosyalar ve adware tarzındaki zararlılardan kurtulabileceksiniz. Sistem ayarlamasını yapıp daha stabil bir işletim sisteminiz olacaktır.

Konuya geçmeden önceki en önemli tavsiyem güncel bir sistem kullanmanızdan yanadır. Windows 10 ve güncelleştirmeleri tam olan bir sistem her zaman daha sağlıklıdır. Tüm driverlarınızın ve biosunuzun güncel olması da yine sistemin stabil çalışması için gereklidir.

[COLOR=#a64dff][COLOR=#ff0000]1)[/COLOR] [COLOR=#660000]Disk Temizliği : [/COLOR][/COLOR]



Başlat çalıştıra Cleanmgr yazıp enterlayın. Windows'un kurulu olduğu sürücüyü (genelde C: ) seçip enterlayın. Kısa bir hesaplamadan sonra Disk Temizleme menüsü gelecek "Sistem Dosyalarını Temizle" ye tıklayın, tekrardan ilk baştaki gibi Windows'un kurulu olduğu sürücüyü seçip enterlayın. Menüden "Silinecek dosyalar" da ki tüm kutucuklara tik koyup tamam diyin. Gelen soruya "Sil" derseniz süprüntü temizliği yapacaktır.

[COLOR=#b30000]* [/COLOR]Bu adımı 2 haftada 1 yapmanız önerilir.


[COLOR=#ff0000]2)[/COLOR] [COLOR=#660000]Geçici Dosya Temizliği :[/COLOR]




- Başlat çalıştıra temp yazıp enterlayın. Tüm klasör içeriğini temizleyin.

- Başlat çalıştıra %temp% yazıp enterlayın. Tüm klasör içeriğini temizleyin.

[COLOR=#b30000]* [/COLOR]Bu adımı 2 haftada 1 yapmanız önerilir.

ÖNEMLİ : Çok sık program yükleyip kaldırdıysanız prefetch klasörünün içeriğini temizleyin. 1 kere temizledikten sorna sistem şayet ileride yine hantallaşırsa yine temizleyin fakat sık sık temizlik yapmayın.

- Başlat çalıştıra prefetch yazıp enterlayın. Tüm klasör içeriğini temizleyin.


[COLOR=#ff0000]3)[/COLOR] [COLOR=#660000]Windows Otomatik Bakım :[/COLOR]



Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\İşlem Merkezi menüsünden Windows'un kendi bakım aracı ile manuel veya zamanlı olarak bakım yapabilirsiniz.


[COLOR=#ff0000]4)[/COLOR] [COLOR=#660000]Sistem Yapılandırması :[/COLOR]

[COLOR=#ff0000]a)[/COLOR] Bilgisayar Açılış Hızı: Eğer sisteminiz 1 den fazla çekirdekli işlemciye sahip ise bu adımı uygulayın. Başlat çalıştıra (Win +R) msconfig yazıp enterlayın. Açılan sistem yapılandırmasındaki "Önyükleme" menüsüne gelin. "Gelişmiş Seçenekler", oradan da "İşlemci Sayısı" kısmına geçip tik işaretini koyun. Oradan max. kaç seçebiliyorsanız (işlemci çekirdek sayısına bağlı olarak) seçin ve "Tamam"a basarak çıkın. Artık bilgisayarın açılış hızı biraz daha hızlı olacaktır.



[COLOR=#ff0000]b)[/COLOR] Başlangıçta Açılmasını İstemediğimiz Yorucu Uygulamaları Kapatma: msconfig "Hizmetler" ve Görev Yöneticisi'ndeki "Başlangıç" sekmesinden kullanmadığınız hizmet ve uygulamaların açılışta çalısmasını durdurarak sistem açılış ve açıldıktan sonraki performansını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Hizmetler bölümündekileri devre dışı bırakmadan önce "Tüm Microsoft hizmetlerini gizle" kutucuğuna tik koyun ki bilinçsizce bir devre dışı olmasın.



[COLOR=#ff4d4d]5)[/COLOR] [COLOR=#660000]PureRa ile Çöp Dosyalarını Temizleme :[/COLOR]



30 kb boyutundaki bu yazılımla sisteminizdeki gereksiz çöp dosyaları (.db, uzantılı dosyalar ve gereksiz log dosyaları gibi) temizleyebilirsiniz.

http://raproducts.org/PureRa.zip veya Download PureRa - MajorGeeks bu adresten PureRa yazılımını indirip rardan çıkart masaüstüne atın. Sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın. Next dedikten sonra Check All’ı seçip tüm kutucukları işaretleyin, ardından clean tuşuna basıp ve temizleyin.

[COLOR=#b30000]* [/COLOR]Bu adımı ayda 1 yapmanız önerilir.


[COLOR=#ff0000]6)[/COLOR] [COLOR=#660000]Adware Temizliği :[/COLOR]



Bu küçük zararlılar gerek internetteki surf yaptğınız zamanlarda gerekse diğer işlemlerinizde gerek reklam gerek yavaşlık olarak sistem performansını etkiler. Bu konuda en başarılı programlardan birisi AdwCleaner'dır.

AdwCleaner ile Reklam Temizliği | Technopat Sosyal gerekli bilgi ve kullanım yönergesini bu makaleden ulaşabilirsiniz.

İndirmek için : AdwCleaner Download


[COLOR=#ff0000]7)[/COLOR] [COLOR=#660000]Toolbar Temizliği :[/COLOR]



Yüklenilen uygulamalarla beraber gelen rahatsız edici toolbarlar yine internette surf yaptığınızda sizi deli edebilir. Bu konuda da önerim Junkware Removal Tool (JRT)'den yanadır. [COLOR=#ffffff]THE_MILLER[/COLOR]

Daha fazla ayrıntı için Junkware Removal Tool (JRT) - Toolbar Temizliği | Technopat Sosyal ilgili makaleye göz atabilirsiniz.

İndirmek için : http://thisisudax.org/downloads/JRT.exe


[COLOR=#ff0000]8)[/COLOR] [COLOR=#660000]Kayıt Defteri Temizliği + Kayıt Defteri Birleştirmesi + Optimizasyon:[/COLOR]



Bu üçünü bir arada tutmamın sebebi hepsini tek bir yine portatif yazılımın yapabilmesidir. Sistem için güvenilir ve işlevsel iyileştirmeler gerçekleştiren bu yazılım Wise Registry Cleaner'dır. Kayıt defteriniz yükleyip kaldırdğınız uygulamalar sayesinde gereksiz kayıtlar kalabilir ve buna bağlı olarak da kabarabilir. Kayıt defteri temizliği ve birleştirmesi ile bu sorunu en aza indirebilirsiniz. Sistem ayarlama menüsü ile de yine sistemi daha performanslı hale getirebilirsiniz.
http://www.wisecleaner.com/soft/WRCFree.zip Wise Registry Cleaner yazılımını indirip, kayıt defteri temizliği gerçekleştirin yine aynı yazılımın "Sistem Ayarlama" sekmesinden tüm ögelere ayar çekiniz, ardından kayıt birleştirme yapınız.


[COLOR=#ff0000]9)[/COLOR] [COLOR=#660000]Disk Birleştirme (Defrag) :[/COLOR]



Daha performanslı harddisk için disk birleştirmesi yapın. SSD kullananlar disk birleştirmesi yapması önerilmez. Yüklediğiniz uygulamalar sonrasında dağınıklaşan hddnizi düzenleyerek daha performanslı hale getiren disk birleştirmesi Windows'unuzda entegre olarak vardır. Windows disk birleştirici yerine daha etkili ve kısa sürede başarabilen Disk Defrag - Best Free Defrag Software For Your Hard Drive yazılımı kullanabilirsiniz, tavsiyemdir. Daha hızlı ve daha performanslı bir birleştirme gerçekleştirir.
[COLOR=#b30000]
* [/COLOR]Bu adımı ayda 1 yapmanız önerilir.


[COLOR=#ff0000]10 )[/COLOR] [COLOR=#660000]Temel Windows Onarımı Yapmak :[/COLOR]



Bozulan sistem dosyaları da kararsızlığa yol açar. Bu yüzden temel sistem onarı yapmakta fayda olabilir.

Komut istemini yönetici olarak açıp sfc /scannow yazıp enterlayarak sistem onarımını başlatın. İşlem bitince bilgisayarınızı yeniden başlatın.



Tüm bu 10 adımın dışında CCleaner gibi olmazsa olmaz yazılımla süprüntü ve kayıt defteri temizliği gerçekleştirmenizi öneririm. CCleaner ayarları CCleaner Ayar Seçenekleri Nasıl Olmalıdır? | Technopat Sosyal burada tavsiye ettiğim gibi yapılabilir.

Masaüstünüzdeki program kısayolları ve dosyalar da açılma hızını olumsuz etkileyebilir. Masaüstündeki dağınık kısayol ve dosyaları bir klasör altında toplamak en idealidir.

Diğer bir konuda sisteminiz malwareler etkisi altında olmamalıdır. Gerek alternatif zararlı temizlik araçları gerekse Technopattaki destek konularından yardım alarak sisteminizi temiz tutun. Sistem performansını etkileyenlerin en önemlilerinden birisi de zararlı etkisi olduğunu unutmayalım.

Ayrıca aktif bir optimizasyon yazılımı kullanıyorsanız sık sık kullandığınız optimizasyon yazılımını değiştirmeyin. Tek bir optimizasyon yazılımı kullanın ve onunla devam edin.

Tüm bu adımlara rağmen yine performans kaybı yaşıyorsanız yeni bir yönetici hesabı açıp o oturum üzerinden işlemlerinizi sürdürün. Eski oturumunuzdaki yapılandırmalardan kaynaklı sorun ve performans kaybı yaşanalabilinmekte.

Technopat ekibi olarak sizlere bu konuda dahil ayrıntılı destek sunacağız. Performans sağlanmasının en önemli koşulu ise bilinçli bir bilgisayar kullanıcısı olmaktan geçer. Technopat'ta kendinizi geliştirdiğiniz sürece sisteminizde kendisini geliştirir.[/QUOTE]