Günümüzde swap kelimesi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son zamanlarda ekonomi haberlerinde swap kelimesini çok sık olarak duymaktayız. Tabi biz bu yazımızda işletim sistemleri üzerinden yapılan swap işleminin ne olduğunu açıklayacağız. İlk olarak swap kelimesinin ne anlama geldiğini belirtelim. Swap Türkçe’de değiş tokuş, takas anlamına gelen bir kelimedir. İşletim sistemleri üzerinde yapılan swap işlemi ram ve harddisk ile ilgili bir ayardır.

Swap işlemi bilgisayarımızda bulunan ram belleğin tamamının kullanılması durumunda bilgisayarımızın ram ihtiyacını harddisk üzerinden karşılamasına imkan veren bir ayardır. Swap işlemi devreye girdiğinde bilgisayarımız hissedilir derecede yavaşlamaktadır. Bilgisayarımız sık olarak swap kullanımı yapıyorsa ram bellek takviyesi yapmamız gerekebilir. Swap işleminin basit olarak açıklaması bu şekildedir. Bilgisayarlarda swap ile ilgili ayarları işletim sistemleri üzerinden kolay bir şekilde yapabilmemiz mümkündür.

Ram swap alanı ne kadar olmalıdır?

Bilgisayarımızda veya sunucumuzda bulunan toplam ram miktarına göre belirlememiz gereken swap alanı aşağıdaki gibi olmalıdır;


  • 256 MB’ye kadar kadar ram varsa swap alanı ram boyutunun 3 katı (2x256mb=658mb),

  • 256 MB ile 512 MB arasında toplam ram varsa toplam ram boyutun 2 katı,

  • 512 MB ile 2 GB arasında toplam varsa toplam ram boyutun 1,5 katı,

  • 2 GB ile 16 GB arasında toplam ram varsa toplam ram boyutu kadar,

  • 16 GB üstü toplam ram olması durumunda 16 GB swap alanı oluşturulması yeterli olacaktır.


İlerleyen günlerde Windows ve Linux işletim sistemlerinde swap ayarlarının nasıl yapıldığını anlatacağız. Bizi takip etmeye devam edin.

Kaynak= https://www.bilisimdoruk.com/swap-alani-nedir/