Javascript web siteleri için vazgeçilmez bir teknolojik yapıdır. Kısacası JQuery ise javascript kütüphanesi’dir diyebiliriz. Bir başka değişle de bir javascript framework’üdür. Bu dosya tipi web tasarım sitelerinde animasyonlar için flash alternatifi olarak kullanılır ve bu teknoloji ile web sitelerine slaytlar, fotoğraf galerileri, tab menüler ve daha birçok güzel estetiksel uygulamalar eklenebilir. JQuery genel olarak baktığımızda artık birçok web sitede kullanılmaya başlandı.


Bunların başında WordPress hazır site scripti gelmektedir. JQuery teknolojisinin bu kadar çabuk ve çok sevilmesinin arkasında yatan en önemli sebep şüphesiz hızı, performansı ve kullanım kolaylığı olmasıdır. Web sitelerinde kullanılan kodları kısaltır ve slogan olarak da az yaz, fazlasını çalıştır şeklinde yorumlanır. JQuery ve SEO olarak baktığımızda, web sitelerinde flash kullanan kullanıcılar bu durumu iyi bilirler, kullanıcılar web sayfaları için flash kullanmak SEO açısından pek önemsenen bir durum değildir. SEO için bu durum olsa da olur olmasa da olur şeklinde ifade edebiliriz. Bunun sebebi flash objesinin içeriği google gibi arama motorları için değerli değildir. JQuery’de ise bu durum tamamen farklıdır. JQuery bir javasript kütüphanesi olduğundan, okunamayan içerik durumu söz konusu bile değildir. Yani işin özüne inecek olursak, JQuery tamamen SEO uyumlu bir teknolojik yapıdır. JQuery nasıl kullanılır diye soracak olursanız, JQuery sadece tek başına 1 dosyadan oluşur. Bu dosyanın uzantısı. js dir. Sürekli güncellenen bu dosyayı JQuery nin kendi orijinal sitesinden indirebilmeniz mümkündür.






İndirme işleminden sonra dosyayı aktif etmek için sitenize şu kodları eklemeniz gerekmektedir. JQuery ile ilgili kodlamayı sitenize düzgün bir şekilde eklediğinizde kod çalışır hale gelmiş olacaktır. Avantajları saymakla bitmeyen bu teknolojik yapı, JQuery hem ajax hem de efekt kütüphanesi olarak ifade edilebilir. 2006 yılının Ocak ayında bir javascript gurusu olan John Resig tarafından duyurulmuştur. 15 kişilik ekip tarafından geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. JQuery çok geniş bir kullanıcı kitlesine hakimdir. Bunların başında sosyal haber sitesi Digg ve alanında açık kaynak kodlu projelere ev sahipliği yapmış olan SourgeForge, blog sitelerini analiz eden Technorati, sitelerimizde RSS kaynak kodlarımızı yönettiğimiz FeedBurner ve birçoğumuzun kullandığı birinci blog yazılımı WordPress bu örneklerin sadece birkaçıdır.


JSQuery’nin kısaca avantajlarından bahsetmek gerekirse, öncelikle basit kullanımı ve anlaşılır olması kullanıcıları yormaması güzel bir özelliğidir. Yapmak istediğiniz pek çok işlemi çoğu zaman tek satırda halledebiliyorsunuz. En önemli özelliklerinin başında zincirlenebilirlik gelir. Bu özellik sayesinde çok kısa kodlar yazabilirsiniz. JQuery javascript içerisinde bulunan metotları birbirine zincirleyerek tek satırda birden fazla işlem yaptırabilirsiniz. Eklentiler olarak JQuery’nin bir başka mükemmel özelliğidir. Eklentileri, belli görevleri yapan ve JQuery Kütüphanesi üzerinden geliştirilmiş kod parçacıkları olarak nitelendirebiliriz. Bir başka avantajı ise uyumluluk özelliğidir. JQuery şu anda en çok kullanılan web tarayıcılarında bile çalışmaktadır. Internet Explorer sürümleri, Firefox sürümleri, Opera gibi tarayıcılarda sorunsuz çalışır.


Bunun dışında Prototype. js gibi başka kütüphaneler ile birlikte de uyum içinde kullanabilirsiniz. Yine değişik bir özelliği ise efektleridir. JQuery, script.aculo. Us gibi tamamen bir efekt kütüphanesi olmamasına rağmen yine de sık kullanılan ve tercih edilen efektleri sunar. Ajax olarak baktığımızda ise JQuery diğer konularda olduğu gibi Ajax konusunda da kullanıcılarına bir takım kolaylıklar sağlar. Bu şekilde web tasarım sitenizin sayfasının yükleme işlemi tamamlanmadan, başka bir web sayfası ile etkileşime geçebilmektesiniz. Kısacası genel olarak baktığımızda JQuery’nin javascript kullanımını hızlandırdığı ve kolaylaştırdığını görürsünüz. Günlük hayatımızda kullandığımız sitelerimiz için javascript kütüphanesidir. Başarısı kısa sürede büyük boyutlara ulaşmıştır. Başta Microsoft ve Nokia kendi alanlarında JQuery’i koymayı planlamaktadırlar.


Bu makale http://webtasarimevreni.com/jquery-nedir-avantajlari-nelerdir/ sitesinden alınmıştır