Günümüz tasarımlarının en popüler öğelerinden olan yapışkan (sticky) header nasıl hazırlanır? Eğer bu soru sizin de aklınızı kurcalıyorsa doğru yerdesiniz.
Yapışkan (Sticky) header
Temel mantığı CSS‘in position:fixed elemanına dayanır. Eğer yapışkan yapacağınız öğe sitenizin en üstündeyse sadece fixed tanımlamasıyla tasarımınızı tamamlayabilirsiniz. Fakat bizim üst taraftaki menübarımız gibi en üstte olmayan bir öğeyi sabitleştirmek istiyorsanız jQuery‘den yardım almanız gerekiyor.
Bu sizi korkutmasın. jQuery’i sadece kaydırma çubuğunun pozisyonunu ölçmek ve CSS ile atayacağımız top elemanını dengelemek için kullanacağız.
jQuery ile birlikte çalışan sticky dosyasını sizler için birleştirdik. Aşağıdaki dosyayı indirerek gerekli JavaScript kodlarına erişebilirsiniz.
Dosya adı : jquery-stick.zip
Zip şifresi : adobewordpress.com
Nasıl yapılır?
Üstteki dosyayı indirdiyseniz işleme başlayabiliriz. Yukarıdan aşağıya doğru inerek yapışkan headerı oluşturalım.
İlk olarak içerine jQuery.JS‘yi ekliyoruz. Hemen altına da jquery-stick.js dosyasını ekleyelim. Aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.
<script></script>
<script></script>
Şimdi bu iki tanımlamanın altına sabitlemek istediğimiz öğeyi belirteceğiz.
<script>$(document).ready(function() {$('#header').scrollToFixed();});</script>
Sizin de fark edeceğiniz gibi header isimli id’ye sahip olan elemanı sabitliyoruz bu kod ile. Siz o kısma sabitleyeceğiniz öğenin id bilgisini girin.
Örneklendirelim
Şeklinde bir menü sabitleyecek olsaydık o kısma #sticky yazardık.
İşlem bu kadar. Hazırladığınız çalışmayı test edebilirsiniz.
Kapanış
Bu makale neredeyse 1.5 aydır arşivimizde beklemekteydi. Aynı tekniği Adobewordpress üzerinde kullanırken jQuery kategorimizde sticky header örneklendirmesinin olmadığı fark ettik. Bir şekilde unutulmuş.
İyi çalışmalar.
Kaynak : http://www.adobewordpress.com/yapiskan-sticky-header-nasil-yapilir