jQuery kategorimizde bilgilendirme yapmanın vakti geldi.Başlangıç için önce jQuery kodlarını yazmaya nasıl başlanır bunu göreceğiz ve ardından Sınıf seçicileri,Form Seçicileri ve Özellik Seçicilerini anlatmaya çalışacağım inşallah başarılı olurum.
jQuery yazmaya nasıl başlanır?
Öncelikle sitemizin tagları arasına jQuery.com’dan veya Google Apis’ten alacağımız jQuery kodlarını girerek sitemizde jQuery’i çağırmamız gerekmektedir.Peki bunu nasıl çağıracağız?
<script></script>
<script></script>
Üstteki kod Google’dan alınan jQuery kodu alttaki ise jQuery.com’dan alınan kod.
Sitemizde Nasıl Gösteririz?
Sitemizde tekrardan bir <script></script> tagı açarak bunun içerisine jQuery kodlarımızı yazmaya başlayacağız.
Ama bunun içinde 2 yöntem var..Birincisi
<script>
$(document).ready(function(){
// jQuery Kodlarımız
});
</script>
Şeklinde yazılabilir,bunun anlamı ise “document”‘m hazır olduğunda işlem yap.İkinci yöntem ise aynı işlevi görecektir ama bunun yazımı daha kısa olduğu için bende bunu tercih ediyorum oda
<script>
$(function(){
// jQuery Kodlarımız
});
</script>
şu şekilde.Bu alanlarımızı girdikten sonra artık seçicilerimizi açıklamaya başlayabiliriz.
Sınıf Seçicileri
İlk olarak id ve class seçicilerinden bahsedelim.
<script>
$(function(){
$("#erenkeskin");
$(".erenkeskin");
});
</script>
jQuery tagları içerisinde yazdığımız ilk kod id’si “erenkeskin” olan divi seçti ve ikinci kodda class’ı “erenkeskin” olan divi seçti ve işlem gördürmeye başladı.Eğer kodları yazarken araya “,” atarsanız birden fazla özelliği nesneyi aynı anda seçebilirsiniz.
Nitelik Seçicileri
Nitelik seçicilerinden kastım bir nesneye ait “id,class,name,value” gibi değerleri alıp onlar üzerinde işlem yaptırmamızı sağlar.Bu işlemide nasıl gerçekleştirebiliriz dersek
<script>
$(function(){
$("input[name=erenkeskin]");
$("input[value=erenkeskin]");
});
</script>
bu şekilde ekleyebiliriz.Burda yapmak istediğim ise name’i “erenkeskin” olan input’u seçtim. ve sonrada value si “erenkeskin” olan inputu seçtim.
Form Seçicileri
Form seçicileri ise her hangi bir elemanın type’ına etki ederler.Onları kullanımıda
<script>
$(function(){
$("input[type=submit]");
$("input[type=image]");
});
</script>
Gibisinden ekleme yapmamızı sağlar.
Kaynak: http://erenkeskin.com/jquery-baslangic-ve-seciciler/