İkinci el araba almak alıcı için çok zor bir süreç. Acaba aracın motoru ne durumda? Kazası var mı veya ağır hasarı var mı? Değişen parçaları neler? Satıcı ************** mı? Araç çalıntı mı? Alıcının kafasında bir sürü soru işaretleri oluyor. Bu hengamede eğer satış da gerçekleşmişse dönüşü olmayan zararlara girebilirsiniz. Bu zaralara girmemek için sizlere birkaç önerim olacak.
1- Araba çevrenizden tanıdığınız birinin arabası ise zaten arabanın geçmişini biliyorsunuz demektir içiniz rahat olacaktır. Yani tanıdıktan almanın avantajı var. Eğer arabayı internet sitesi gibi yerlerden alıyor iseniz mutlaka ve mutlaka satıcının tüm bilgilerini alın. Örneğin çalıştığı yeri öğrenip işyerinden kişi ve araba hakkında bilgi alabilirsiniz. Yoksa dolandırılıp mazallah haberlere konu olabilirsiniz.
2- Satıcının doğruluğundan emin olduktan sonra böyle bir aracın var olup olmadığını araç plakasını ve ruhsat bilgilerini kontrol edin. Sahtekarlar Rent a car’dan (araba kiralama şirketlerinden) araç kiralayıp kiraladıkları arabayı size satmaya kalkabilir.
3- Noter satışı mutlaka yapın. Noter satışını yapmadan kesinlikle parayı vermeyin. Anahtar teslimini ve para ödemesini Noter huzurunda yapın.
4- Kesin bir anlaşma yapmadan ve arabayı görmeden kapora vermeyin. Eğer kapora verecekseniz dahi çok cüzi miktar olsun.
5- Aracın muayene durumunu mutlaka öğrenin. Muayenesi geçmiş aracı aldığınızda geçmiş dönem borçlarını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca muayene raporunu görün ki aracın nerelerinde kusur olduğunu muayene evrağından öğrenebilirsiniz. Ayrıca muayene yapılan araç aynı zamanda motorlu araç vergisinin ödendiği anlama geliyor ki vergisi ödenmeyen araca muayene yapılmıyor.
6- Aracın Plaka veya Şasi numarasından Hasar kaydını sorgulatın. Eğer bunu yapmazsanız Ağır hasarlı veya pert kaydı bulunan aracı alabilirsiniz. Cep telefonunuz ile yapılan bu işlem için bütün operatörler 5 TL karşılığında aynı hizmeti vermekteler. Cep telefonunuzun kısa mesaj SMS menüsünden Arabanın Plakasını aralarında boşluk olmayacak şekilde (Örnek; 34ABC1234) 5664’ e gönderip aracın hasar kaynının, pert kaydının olup olmadığını, kazaya karışmış ise kaza tarihini, hasar miktarını, muayene tarihlerini muayene tarihlerindeki araç kilometrelerini öğrenebilirsiniz. Araç hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek istiyorsanız; DETAY boşluk PLAKA NO (örnek; DETAY 34ABC1234) yazıp 5664’e gönderip aracın kaç el değiştirdiğini, aracın kimde ne kadar kullanıldığını, plaka değişimi olup olmadığını, kasko durumunu öğrenebilirsiniz. Arabanın değişen parçasını öğrenmek istiyorsak PARÇA boşluk PLAKA NO boşluk HASAR TARİHİ (örnek; PARÇA 34ABC1234 02.03.2015) yazarak araçta değişen parçaları öğrenebilirsiniz. Tabi bu sistemde olan bilgileri göstermekte araç kaza yapıp hasar kaydı olmasın diye direkt tamirhanede de yapılabilir. Bunu öğrenmek istersek tanıdık bir ustaya göstermekte fayda var.
7- Aracı Ekspertiz raporu hazırlayan firmalara verip ayrıntılı eksper raporu almak. Herşey tamam ama hala içinizde bir şüphe var ise aracı satın almadan önce eksper işi yapan firmaya götürün. Burada aracın motor durumunu kaporta durumunu fren,amortisör durumlarını ve daha bir sürü ince detaylarını ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.

KAYNAK