Günümüzde insalar günlük hayatlarındaki yoğun ve yorucu tempo nedeniyle ormanların yeşilinden, denizin mavisinden ve hayvanların sevgisinden mahrum kalırlar. Ancak bazı insanlar tempolu ve yorucu bir gün geçirmelerine rağmen doğal ortam arayışı içerisinde, doğayı ve doğanın ev sahiplerini merak etmeyi, ilgilenmeyi ihmal etmezken sosyal hayatlarına da doğayı ve hayvanları keşfetmelerini sağlayacak aktiviteler ve hobilerde eklemeyi unutmazlar.



Hayvanseverler ise bunların başında gelir. Özellikle evcil hayvanları seven ve bakımını üstlenen bu bireyler doğa ile olabildiğince iç içe ve samimi ortamda yaşamayı tercih ederler. Siz de inatçı bir kedinin bakımını üstlenebilir ya da bir köpeğin dostluğunu tecrübe edebilirsiniz. Ancak evinizde tüylerinden muzdarip olduğunuz bir hayvanı beslemek istemeyebilirsiniz. Bu noktada akvaryum balıkları sizin için bir seçenek olabilir.

Akvaryum genellikle çocukların izlemekten keyif aldığı ya da özellikle balıkları seven bir kesimin tercih ettiği sucul yaşamın ev ortamındaki küçük ve şirin görüntüsüdür. Ancak diğer evcil hayvanlar gibi akvaryum balıklarının da bakımını üstlenecek bireyin, balığın sağlığı ve daha uzun yaşayabilmesi amacıyla bilmesi gereken önemli konulardan biri akvaryum ısısıdır.

Bilindiği üzere hayvanlar doğal ortamlarında yaşabilecekleri koşulları tercih ettiklerinden, evcilleştirilecekleri ortamın da aynı veya benzeri koşullarda olması gerekmektedir. Aksi bir durum hayvanların ölümü yada hastalanması gibi üzücü bir sonuca neden olabilmektedir. Bu noktada akvaryum balıkları ve akvaryum ısıtıcılarının önemi büyüktür.

İlgili İçerik: Akvaryum Balığı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünya yüzeyinde bilinen yaklaşık 20 bin balık türü vardır ve balıkların çoğu pullu ve omurgalıdır. Genellikle yumurtlama ile ürerler ve üreme dönemlerinde agresif olurlar. Bazı balık türleri sadece tatlı suda yaşabiliyorken bazıları da tuzlu suda yaşarlar. Akvaryum balıkları denilen bu grup tatlı suda yaşayan balıklardır.



Akvaryum Isıtıcısı
Balıkların su içerisinde solungaçları vasıtasıyla oksijen alışverişine solunum adı verilir. İnsanlarda kanın temizlenmesinde görev alan organın böbrek olduğunu biliyoruz. Bu görevi balıklarda solungaçlar üstlenirler. Solungaçlar sudaki çözünmüş oksijeni kana iletir ve kandaki karbondioksiti suya vererek vücutlarında temiz kan dolaşımını sağlarlar. Ancak solunum yapılan bir ortamda sıcaklık artacak ve çözünmüş oksijen miktarı azalacaktır. Bu nedenle balıkların yaşadıkları ortamda sıcaklık, balığın türü de göz önünde bulundurularak 18-27 derecelik bir aralıkta olmalıdır.

Sudaki ani sıcaklık değişimleri akvaryum balığının hastalanmasına veya daha kötüsü ölümüne neden olabilmektedir. Soğukkanlı canlılar vücut sıcaklıklarını kontrol edemezler balıklar da bu canlılar içerisinde yer alır. Vücut sıcaklığını kontrol edemeyen balıkların metabolizmalarının düzgün çalışmaması da hastalanmalarına sebep olan etkenlerden biridir. Bu nedenlerden dolayı akvaryum sahiplerinin, akvaryumun bulunduğu ortamın ve suyun sıcaklığına dikkat etmesi gerekmektedir.

Akvaryum ısıtıcısı akvaryumunuzdaki sıcaklığı korumanıza yardımcı olacak, balığınızın daha sağlıklı ve uzun yaşayabilmesi için uygun bir ortam sağlayacaktır.

Kaynak: https://dost3k.com/akvaryum-isiticisinin-onemi/